Yasaklı Madde Bulundu! Bitkisel İlaçlar Ölümcül Tehlike Taşıyor!
TÜBİTAK'ın desteğiyle gerçekleştirilen araştırmada, internetten temin edilen bazı zayıflama ürünlerinde sağlığa zararlı yasaklı madde 'sibutramin' belirlendi. Uzmanlar, "Bitkisel" ibaresinin yanıltıcı olabileceğine dikkat çekerek, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

TÜBİTAK'nın katkılarıyla gerçekleştirilen ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın’ın liderliğinde yürütülen çarpıcı araştırma, internetten elde edilen zayıflama ürünlerinin barındırdığı ciddi tehditleri gözler önüne serdi. Araştırma kapsamında incelenen 11 üründen 3’ünde, birçok ülkede kullanımı yasak olan sibutramin maddesi tespit edilmiştir.
‘BİTKİSEL’ İDDİALARI VE SAĞLIK RİSKİ
Zayıflama ilaçları ile ilgili bilgi kirliliğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Aydın, araştırmanın odak noktasının internet üzerinden temin edilen ürünler olduğunu ifade etti. Aydın, "Bu ürünlerin güvenilirliği sorgulanabilir. İnsanlar ‘bitkisel’ veya ‘katkısız’ olarak nitelendirilen bu ürünlere güveniyor fakat içerikleri gerçekte tamamen farklı olabilir"
SİBUTRAMİN: TEHLİKELİ VE YASAKLI
Yüksek performanslı ince tabaka kromatografisi (HP-TLC) yöntemiyle yapılan analizlerde, kalp hastalıkları ve ani ölümlerle bağlantılı olan sibutramin maddesine ulaşıldı. 2011 yılından bu yana Türkiye’de yasak olan bu etken maddenin geçmişte kilo kaybı sağlamak amacıyla kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Aydın, "Avrupa, ABD ve birçok ülke sibutramini piyasadan kaldırdı. Ancak hala kaçak üreticiler bu yasaklı maddeyi ürünlerine eklemeye devam ediyorlar" şeklinde değerlendirdi.

"HALK ANALİZ YAPAMAZ, GÜVENİLİR YER ECZANE"
Vatandaşların bu tür ürünleri, ‘doğal’ olduğu varsayımıyla kullanmalarının, büyük bir sağlık riski taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Aydın, şunları söyledi:
"Laboratuvar koşullarında sibutramini tespit edebiliyoruz ama sıradan bir tüketici bunu yapamaz. Bu ürünlerin bazıları kalp ritim bozukluklarına yol açabilir, tansiyonu yükseltebilir ve hatta hayati tehlike oluşturabilir. En güvenilir yöntem, bu ürünleri yalnızca eczane gibi resmi kanallardan temin etmektir."

"MUCİZE İLAÇ YOK"
"On günde mucize zayıflama" gibi iddialarla piyasada yer alan ürünlerin neredeyse tamamının sağlığa zararlı maddeler içerdiğini ifade eden Prof. Dr. Aydın, hızlı kilo kaybı peşinde koşanlara önemli bir uyarıda bulundu:
"Kilo problemi yaşayan bireylerin mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir. Hangi yöntemin uygun olduğuna yalnızca hekim ve sağlık uzmanları karar verebilir. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olabilir."