Toyota'dan Şok İtiraf! Yıllar Süren Bekleyişin Ardından Üretim Tehlikede!
Toyota, yıllarca tam elektrikli araç üretiminden uzak kaldıktan sonra, beklediği sürecin beklenilenin aksine sonuçlandığını duyurdu. "Tam elektrikli otomobil yapmayız" ifadelerinin ardından gelen bu açıklama dikkat çekti.

Otomotiv endüstrisinde elektrikli araç devrimi için "devrim niteliğindeki katı hal bataryasını bekliyoruz" diyen Toyota, uzun bir süre bu konuda temkinli bir yaklaşım sergiledi. Ancak, otomotiv devinin tüm planlarını altüst eden bir açıklama geldi. Şirketin Teknoloji Direktörü (CTO) Hiroki Nakajima, hissedarlar toplantısında yaptığı bir konuşmada, "Gerçekten de katı hal batarya projelerimizin başarılı olup olmayacağını tahmin etmek zor" sözleriyle dikkat çekti.
Toyota'nın, yıllardır tamamen elektrikli araçlara geçişini, geliştirmekte olduğu "oyun değiştirici" katı hal (solid-state) batarya teknolojisiyle ilişkilendirmesi, bu açıklama ile sektörde sarsıntıya neden oldu. Böylece, markanın elektrikli otomobil stratejisi ciddi bir sorgulama sürecine girmiş oldu.
ŞOK EDİCİ İFADE: "SONUÇ ALIP ALMAYACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"
Toyota'nın resmi platformu Toyotatimes'ta yer alan ve geçtiğimiz çeyreğe ait hissedar toplantısında açıklanan bu ifade, Hiroki Nakajima'nın bir hissedarın sorusuna verdiği yanıt olarak kaydedildi. Bu açıklama, yaklaşık on yıllık ve milyarlarca dolara mal olan Ar-Ge çalışmalarının sonuçsuz kalabileceği ve Toyota'nın bu teknolojiye geçiş yapamayabileceği anlamına geldi.
STRATEJİ Mİ, YETERSİZLİK Mİ? "HİBRİTE ZORLAMA" TEZİ
Toyota'nın bu beyanı, şirketin gelecekteki stratejileri hakkında ciddi kuşkulara yol açtı. Otomotiv sektöründe dolaşan iddialara göre, Toyota'nın iki aşamalı bir yaklaşımı olduğu öne sürülüyor:
- Yıllar boyunca "katı hal batarya gibi üstün bir teknolojiyi beklemeden tam elektrikli araç üretmeyeceğiz" diyerek müşterileri oyaladı ve rakiplerinin önünde yer almasını engelledi.
- Şimdi ise, bu teknolojiyi geliştiremeyebileceğine dair ima ederek, elektrikli araçları bekleyen müşterileri tek mevcut "çevreci" alternatif olan hibrit modellere yönlendiriyor.
Bu stratejinin en büyük çelişkisi, Toyota'nın bu açıklamalara yaparken, özellikle Çin gibi zorunlu pazarlarında mevcut LFP bataryalı elektrikli araçlarıyla büyük satış rakamlarına ulaşması ve bu başarıdan bahsetmeden geçmesi oldu.
DİĞER HEDEFLER DE GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR
Ayrıca, Toyota'nın gelecek vizyonu içinde yer alan hidrojen yakıt hücreli araçlarına dair de henüz somut bir ilerleme kaydedilemedi. Elektrikli otomobiller ise büyük ölçüde yasal düzenlemelerin bulunduğu bölgelerle sınırlı kalmakta.