Osmangazi Köprüsü: 108 Milyar Liralık Dev Tasarrufun Ayrıntıları!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü sayesinde 9 yılda akaryakıt tasarrufunun 23 milyar lira, zaman tasarrufunun ise 85 milyar lira olduğunu açıkladı. Toplamda 108 milyar lira kazanç elde edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmangazi Köprüsü'nün trafiğe açılmasının 9. yıl dönümünde yaptığı yazılı açıklamada, 426 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en kritik parçası olan Osmangazi Köprüsü’nün İzmit Körfezi’nin iki yanını birleştirdiğini hatırlattı.

Körfezi mevcut kara yoluyla geçmenin yaklaşık 1,5 saat sürdüğünü, ayrıca feribotla bu geçişin 45-60 dakika arasında olduğunu belirten Uraloğlu, "Osmangazi Köprüsü sayesinde bu süre yalnızca 6 dakikaya düşmüş durumda." açıklamasında bulundu.
YAKIT VE ZAMANDAN CİDDİ TASARRUF
Uraloğlu, köprünün sunduğu sorunsuz geçiş imkanıyla hem zaman hem de yakıt tasarrufu sağlandığını vurgulayarak, devamında şunları ekledi:

TOPLAM 108 MİLYAR LİRALIK TASARRUF
"Köprünün kullanımından bu yana 9 yılda akaryakıttan 23 milyar lira, zamandan ise 85 milyar lira olmak üzere toplamda 108 milyar liralık tasarruf sağladık. Bu çevre dostu avantaj, karbon emisyonlarını da önemli ölçüde aşağıya çekiyor. Osmangazi Köprüsü sayesinde 9 yıl içinde karbon emisyonlarımız 1,4 milyon ton azaldı."
Uraloğlu, köprünün teknik özelliklerini de paylaşarak, köprüde kullanılan çelik tellerin bir araya getirildiğinde toplamda 84 bin 518 kilometrelik bir uzunluk oluşturarak, dünyanın etrafını iki kez dolaşabilecek kadar uzun olduğunu ifade etti.

Uraloğlu, Güney Yaklaşım Viyadüğü hakkında da, "Viyadüğün 1120 metrelik kısmı itme-sürme yöntemiyle inşa edildi. 22 bin 500 ton ağırlığındaki tabliyenin itme işlemi, dünyanın en büyük itme-sürme operasyonu olarak kaydedilmiştir. Ayrıca tabliyenin geri kalan 127 ve 133 metrelik bölümlerini 2 bin 300 ton ve 2 bin 600 tonluk ağırlıklarla ağır kaldırma yöntemi kullanarak monte ettik. Bu da tarihe geçen en büyük ağır kaldırma operasyonu oldu." şeklinde konuştu.