OECD Verilerine Göre Enflasyon Düşüşte! Türkiye Zirveye Yerleşti!
OECD verilerine göre Türkiye, Mayıs 2025 itibarıyla yıllık enflasyonda yüzde 35,4 ile örgüt ülkeleri arasında en üst sırada yer aldı. Aynı dönemde OECD ortalaması, dört yıl aradan sonra yüzde 4 seviyesine geriledi. Türkiye'de fiyatlar, Aralık 2019'dan bu yana yüzde 601 artış gösterdi. Gıda ve enerji etkileri sürerken, Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 1,9, G7 ülkelerinde ise yüzde 2,4 olarak ölçüldü.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Mayıs 2025 tarihine ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Kurumun duyurduğu verilere göre Türkiye, yıllık enflasyon oranıyla yüzde 35,4 ile tüm OECD ülkeleri arasında açık ara en yüksek oranı yakaladı. Türkiye'nin ardından Kolombiya, Estonya, Şili, Meksika ve Macaristan geldi. OECD ortalaması ise yüzde 4,0'a düşerek son dört yılın en düşük seviyesine geriledi.
Enflasyon verilerine ekonomistlerden gelen ilk yorum: Program vatandaşın üzerinden silindir gibi geçiyor
TÜRKİYE’DE AZALMA VAR ANCAK SEVİYE HÂLÂ ÇOK YÜKSEK
Nisan ayındaki yüzde 37,9'luk enflasyon, Mayıs'ta 2,5 puanlık bir azalmayla yüzde 35,4'e düşse de, OECD ortalaması ile kıyaslandığında yaklaşık dokuz kat daha yüksek durumda. Bu süreçte enflasyonun gerilediği ülkeler arasında Türkiye, Hollanda ve Litvanya başı çekip, bu üç ülkede yıllık enflasyon bir ay içinde yarım puandan daha fazla azalma kaydetti.
Fakat Türkiye'nin uzun vadeli fiyat artışları, geçici dalgalanmaların ötesinde yapısal bir problemi ortaya koyuyor. OECD raporuna göre, Türkiye'de fiyatlar Aralık 2019'dan beridir yüzde 601,4 oranında arttı. Bu rakam, söz konusu dönemde OECD ortalaması olan yüzde 33,7 ile karşılaştırıldığında yaklaşık 18 kat daha yüksek.
OECD ORTALAMASI DÖRT YILDIR İLK DEFA YÜZDE 4'ÜN ALTINDA
Mayıs 2025 itibarıyla OECD genelinde yıllık enflasyon oranı yüzde 4,0 olarak belirlendi. Bu oran, Haziran 2021'den bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Kurumdan yapılan açıklamada, Ekim 2022'de ulaştığı yüzde 10,7 seviyesi ile en yüksek rakama çıkan yıllık enflasyon, 19 aylık süre içerisinde 6,7 puan azalmış durumda. Ancak OECD fiyat seviyeleri hâlâ pandemi öncesi ortalamanın neredeyse iki katı seviyesinde bulunuyor.
ENERJİ VE GIDA ENFLASYONU
OECD verilerine göre, enerji fiyatları yıllık olarak yüzde -0,3, gıda fiyatları ise yüzde 4,6 oranında artış gösterdi. Türkiye'de ise gıda ve enerji fiyatlarının yıllık artış oranları açıklanmadı; ancak OECD verileri, Türkiye'nin Aralık 2019'dan bu yana her iki alanda da yüzde 40'tan fazla birikimli artış yaşayan ülkeler arasında yer aldığını gösteriyor. Türkiye'de gıda fiyatlarının TÜFE üzerindeki etkisi 8,3 puan, enerji fiyatlarının katkısı ise 3,2 puan kaydedildi. Enerji ve gıda dışındaki çekirdek enflasyonun etkisi ise 23,9 puan olarak belirlendi.
G7 VE EURO BÖLGESİ: ENFLASYONDA İSTİKRAR GÖRÜLÜYOR
G7 ülkelerinin enflasyon ortalaması son üç aydır yüzde 2,4 seviyesinde sabit kalırken, Euro Bölgesi'nde Mayıs ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 1,9'a geriledi. Almanya (yüzde 2,1), Fransa (yüzde 0,7), İtalya (yüzde 1,6) ve İspanya (yüzde 2,0) gibi ülkelerde fiyat artışları büyük ölçüde kontrol altında tutulmakta. İsviçre (yüzde -0,1) ve Kosta Rika (yüzde -0,1) gibi ülkelerde ise fiyatlar bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında düşüş göstermiştir.
AYLIK ENFLASYON DEĞİŞİMLERİNE GÖRE ÖNE ÇIKAN ÜLKELER
OECD verilerine göre, Mayıs ayında enflasyon 15 ülkede düşerken, 9 ülkede ise artış kaydedildi. Çekya, Yunanistan, Meksika ve Norveç'te aylık enflasyonda 0,5 puanlık artışlar gözlemlendi. Diğer 14 ülkede ise oranlar ya sabit kaldı ya da sınırlı değişiklik gösterdi.