Et Fiyatlarında Düşüş! Üreticilerden Kritik Uyarı: Kesim Fiyatlarına Dikkat

Çankırı, Türkiye'nin önde gelen büyükbaş hayvancılık bölgelerinden biri olarak, kasaplar ve besiciler, etin kilogram maliyetinin 500 TL olduğunu belirtti. Daha uygun fiyatlı et almaya çalışan vatandaşların dikkatli olmaları öneriliyor.

Et Fiyatlarında Düşüş! Üreticilerden Kritik Uyarı: Kesim Fiyatlarına Dikkat

Türkiye'de şap hastalığı nedeniyle tüm hayvan pazarlarının kapanmasının ardından, kırmızı et fiyatlarında bir düşüş yaşanmaya başladı. Üreticilerin bu dönemde hayvanlarını kesime göndermesi, piyasada et arzının artmasına yol açtı. Bu durum, fiyatlara olumlu yansıdığına dair üreticilerin görüşleri mevcut. Türkiye'nin öncü büyükbaş hayvancılık bölgelerinden olan Çankırı'da, besiciler ve kasaplar kırmızı etin kasaplara ulaşma maliyetinin 500 TL'nin üzerinde olduğunu ve tüketicilerin alışveriş yaparken bu durumu göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti. Bölgedeki en düşük et kilogram fiyatı 600 TL olarak belirten kasap Cihan Koç, bazı mekanlarda 440 TL'ye kıyma satıldığını ancak maliyetlerin bu fiyatların altında olamayacağını dile getirdi.

"Hastalanan veya sakatlanan hayvanların kesim işlemleri gerçekleştiriliyor"
Hastalık veya sakatlık durumu olan hayvanların kesim işleminden sonra düşük fiyatlarla satışa sunulabildiğini vurgulayan Cihan Koç, "Kaliteli bir etin, hayvanın beslenme aşamasından kesim sürecine kadar sağlıklı şekilde elde edilmesi gerekir. İlk olarak keseceğimiz hayvanın sağlık durumu iyi olmalı, doğru bir şekilde beslenmeli ve kesim sonrası dinlendirilerek tezgahda sergilenmelidir. 18 ay veya 2 yaşında, canlı bir pembe et rengine sahip olmalıdır. Tüm etler kaliteli değildir. Günümüzde ucuz et seçenekleri mevcut. Örneğin, şu anda Çankırı'da 440 TL'den kesim yapılıyor, ancak bunun kesim ücreti, hayvanın fire oranı ve kemik gibi unsurlar dahil olduğunda dükkana giriş maliyeti 500 TL'nin üzerinde olmaktadır. Elbette dükkan ve personel giderleri de bu fiyatı etkiliyor. Bölgemizde en düşük kıyma satış fiyatı 600 TL'den başlamaktadır. Ancak bazı yerlerde 440 TL'ye kıyma satıldığını görmekteyiz. Bu gibi düşük fiyatlardan et almak tavsiye edilmez. Sakatlanan veya hastalıklı hayvanların kesim işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Vatandaşlarımızdan ricamız, mahallelerindeki kasapları iyi tanımalarıdır. Tezgah düzenine, hijyene ve et renklerine dikkat etsinler. Güvenilir kasaplardan alışveriş yapmaları önemlidir" şeklinde konuştu.

"Ucuz hayvanlarda hastalık riski bulunmaktadır"
Uygun fiyatlarla alınan hayvanlarda şap gibi çeşitli hastalıkların bulunabileceğine dikkat çeken büyükbaş hayvan yetiştiricisi Ömer Kara ise, "Hayvan alışverişinde sağlığa çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Parlak tüyleri olan ve hareketli hayvanları tercih etmek daha uygundur. Kalitesiz hayvanlar almak doğru bir seçim değildir. Şap hastalığına yakalanmış veya ciğerlerinde sorun olan hayvanlar, insan sağlığına zarar verebilir. Alınan hayvanlar genellikle daha pahalı olur ama bu, ucuz olanların kalitesiz olduğu anlamına gelir. Ucuz hayvanların mutlaka bir hastalık riski vardır" ifadelerini kullandı.