Dijital Dönüşümle Denizciliğin Geleceği: Yeni Teknolojiler Neler Getiriyor?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "13 milyondan fazla kağıt kullanımına engel olduk ve yaklaşık 140 milyon lira tasarruf ettik" dedi.

Dijital Dönüşümle Denizciliğin Geleceği: Yeni Teknolojiler Neler Getiriyor?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizcilik alanında hizmet kalitesinin yükseltilmesi, işlemlerin hızlandırılması ve kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması hedefiyle dijitalleşme süreçlerini güçlendirdiklerini belirtti. Uraloğlu, “2024 yılı itibarıyla 4,5 milyondan fazla işlem dijital platformda gerçekleştirilirken, 13 milyondan fazla kağıt kullanımının önüne geçilmiştir ve yaklaşık 140 milyon lira tasarruf sağlanmıştır.” diyerek önemli verileri paylaştı.

“YAKLAŞIK 140 MİLYON LİRA TASARRUF EDİLDİ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizcilik endüstrisinde sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak ve işlemleri hızlandırmak amacıyla dijitalleşme adımlarını güçlendirdiklerini ifade etti. Bakan Uraloğlu, “Dijital dönüşüm ile birlikte 2024 yılında 4,5 milyonun üzerinde işlem dijital platformda yapılırken, 13 milyon kağıt tasarrufu sağlanmış ve yaklaşık 140 milyon lira maliyet düşüşü elde edilmiştir.” şeklinde konuştu.

Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Liman Yönetim Bilgi Sistemi (LYBS), Denizcilik Ödemeleri Sistemi, Seyir İzin Belgesi Sistemi (SİB), Gemi Sicil Bilgi Sistemi, Gemi İnsanları Bilgi Sistemi (GİBS), ÖTV’siz Yakıt Bilgi Sistemi (ÖTVBS) ve Elektronik Sertifika Sistemi gibi birçok uygulama sayesinde denizcilik işlemlerinin dijital ortamda yapıldığını vurguladı.

“YILLIK 80 BİNİ AŞKIN GEMİNİN SEYİR PLANI İŞLEMLERİ YAPILIYOR”

Bakan Uraloğlu, LTP sistemi ile entegre çalışan LYBS ile ülke limanlarına her yıl yaklaşan yaklaşık 70 bin geminin yanaşma ve ayrılış işlemlerinin yapıldığını belirtti. Uraloğlu, “Türk Boğazlarından geçen yılda 80 bini aşan geminin Seyir Planı (SP-1) işlemleri gerçekleştirilmekte. Ayrıca limanlarda sağlanan kılavuzluk ve römorkör hizmetlerine yönelik yönetim ve kamu paylarının izlenimi de yapılmaktadır.” dedi.

“ÖTV KAPSAMINDA 72 BİN 482 TESLİMAT VE 12 BİN 346 VİZE İŞLEMİ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILDI”

Denizcilik alanındaki tüm döner sermaye ve harç ödemelerinin Denizcilik Ödemeleri Sistemi aracılığıyla gerçekleştirilebildiğini belirten Uraloğlu, “2024 yılında toplamda 550 bin harç ve döner sermaye işlemi e-ödeme sistemi kullanılarak yapıldı. Ayrıca ÖTVBS kapsamında bu yıl içinde 5 bin 895 defter düzenlenip, 72 bin 482 teslimat verisi ve 12 bin 346 vize ile düzeltme işlemi elektronik ortamda tamamlandı.” diye ekledi.

SINAVLAR, SERTİFİKALAR VE RUHSATLAR DİJİTALLEŞTİ

GİBS ile önemli bir dijital dönüşüm sürecinin başarıyla tamamlandığını ifade eden Bakan Uraloğlu, “Bu sistem sayesinde gemi insanlarımız, liman başkanlıklarının kapısından geçmeden, dünyanın dört bir yanından online başvuru yapabiliyor. Gereken belgelerin büyük bir kısmını da GİBS üzerinden güvenle temin edebilmekte.” şeklinde bilgi verdi.

Bakan Uraloğlu, sistemin 20 farklı kamu kuruluşundan veri doğrulaması yapılmasına imkan tanıdığını belirtti. 2024 yılı boyunca GİBS üzerinden yapılan 416 bin sınav ve yeterlilik belgesi başvurusunun 282 bininin onaylandığını, ayrıca 51 bin gemiadamı cüzdanının teslim edildiğini belirtti. Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Gemi insanları sınavları, 15 çevrimiçi sınav merkezinde yapılıyor. 2024 yılı içinde, söz konusu merkezlerde 5 bin 600 farklı sınav oturumunda toplamda 60 bin bireysel sınav gerçekleştirirken, bu sınavlara katılan 8 bin gemi insanının 6 bin 600’ü başarıyla tamamladı.”

Amatör Denizci Belgesi ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Eğitim ve Sınav Başvuru Sistemi hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Amatör denizci eğitim seferberliğinde 1 milyon amatör denizci hedefine ulaştık. Projenin sona ermesinin ardından Türkiye Yelken Federasyonu ile yapılan iş birliği protokolü kapsamında, Amatör Denizci Belgesi almak için gerekli olan 10 saatlik teorik eğitime 4 saatlik motorlu ve yelkenli teknelerde uygulama eğitimleri de eklendi. Yeni sistemimizi kullanıma açtığımız günden beri 45 bin 506 kişiyi daha denizle buluşturduk.” şeklinde açıklamada bulundu.

ELECTRONIC SERTİFİKA SİSTEMİ İLE 2024 YILINDA 944 BELGE DÜZENLENDİ

Türk bayraklı gemilerin uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen sertifikalar ile önsörvey, program dışı sörvey ve liman devleti kontrolü kayıtlarının Elektronik Sertifika Sistemi aracılığıyla gerçekleştirildiğini belirten Bakan Uraloğlu, “2024 yılında bu sistem üzerinden toplam 944 belge düzenlenirken, uluslararası sefer yapan 1.249 Türk bayraklı gemiye ön sörvey ve program dışı sörvey yapıldı. Ayrıca kabotaj seferiyle giden 451 Türk bayraklı geminin denetimi de sağlandı.” ifadesini kullandı.

Deniz turizmi alanında Türkiye'ye gelen araçların geliş, ayrılış ve kışlama ile ilgili başvuru ve belgelendirme işlemleri Seyir İzin Belgesi Sistemi ile elektronik ortamda yapıldığını belirten Uraloğlu, “2024 yılı içerisinde bu sistem üzerinden 23 bin belge ve bu belgelerle bağlantılı 61 bin sayfanın onaylandığını” paylaştı.

“140 BİN İŞLEM SİCİL VE BAĞLAMA KÜTÜĞÜ SİSTEMİ ÜZERİNDEN YAPILDI”

Bakan Uraloğlu, Milli Gemi Sicili, Türk Uluslararası Gemi Sicili ve Bağlama Kütüğüne kayıtlı gemi ve su araçları ile ilgili tescil, terkin ve satış işlemlerinin vatandaşlarca liman başkanlıklarına gitmeden elektronik ortamda gerçekleştirilebildiğini aktardı. Uraloğlu, “Belgelerin kontrollerinin ardından vatandaşlar randevu alarak Liman Başkanlıklarında işlemlerini tamamlayabiliyor. 2024 yılı içinde 97 bin 500 kişi randevu alarak 140 bin işlemi sicil ve bağlama kütüğü sistemi üzerinden gerçekleştirdi.” diye konuştu.

DİJİTAL BAŞVURU, DEĞERLENDİRME VE DENETİM SÜREÇLERİ ARTIK DAHA YAYGIN

Gemi Acenteleri Bilgi Sistemi, Düzenli Sefer Bilgi Sistemi, Tehlikeli Yük Uygunluk Belgeleri, Dolu Konteyner Brüt Ağırlık Tespiti Yetki Sistemi, Deniz Gözetim İşletme Yetki Belgesi ve IMDG Kod Eğitici Belgesi gibi sistemlerin kullanımıyla dijital başvuru, değerlendirme ve denetim süreçlerinin yaygınlaştığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “2024 yılında bu sistemler üzerinden binlerce başvuru değerlendirilerek işlemler tamamen dijital ortamda yürütüldü.” açıklamasında bulundu.

Bakan Uraloğlu, dijital çağda denizcilik işlemlerinin kolaylaştırılması ve hızlandırılması ilkesine odaklanarak deniz ticaretini geliştirmek için dijital hizmetleri artırma hedeflerinin olduğunu da sözlerine ekledi.