Borçlu Olanlar için Kritik Uyarı! Yasal Takip Öncesi Kaçırılmayacak Fırsatlar

BDDK, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını 48 ay süreyle yeniden yapılandırma kararı aldı. Vade süresi 60 aydan 48'e düşürüldü, ancak kapsam genişletilerek sadece asgari ödeme yapmayanların değil, dönem borcunu kısmen veya tamamen ödeyemeyen bireylerin de bu fırsattan yararlanması sağlandı.

Borçlu Olanlar için Kritik Uyarı! Yasal Takip Öncesi Kaçırılmayacak Fırsatlar

Milyonlarca kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlusunu sevindirecek bir gelişme, önceki gün duyuruldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), borçların 48 ayda yapılandırılması yönünde bir karar aldı ve başvuru süreci 3 ay içinde tamamlanacak.

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi ödemelerinde zorluk yaşayanlar için yeni bir fırsat doğdu. BDDK, borçların 48 ay boyunca yapılandırılmasını uygun buldu. Bu yenilikle, daha önce 60 ay olan vade süresi kısaldı ve yapılandırma kapsamı genişletildi.

Bu sayede daha fazla kişi bu yapılandırma imkanından faydalanabilecek. Artık sadece asgari tutarını ödeyemeyen kredi kartı sahipleri değil, dönem borcunun bir kısmını veya tamamını ödeyemeyen bireysel kart sahipleri de bu süreçten yararlanma hakkına sahip olacak. Ayrıca, zamanında anapara ve/veya faiz ödemeleri gecikmiş olan ihtiyaç kredisi borçluları da yapılandırma işlemlerine dâhil ediliyor. Önceden yeniden yapılandırma gerçekleştirmiş olan bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi kullanıcıları da bu imkândan faydalanabilecek.

1- BORÇ ÖDEME SÜRESİ NE KADAR?

BDDK, borç bakiyelerinin 48 ay ile yapılandırılmasına onay verdi. Daha önce kredi kartı borçları için uygulanan yapılandırma 60 ay vade ile yapılmaktaydı. Şimdi ise daha kısa bir süre ve başvuru süresi öngörülerek daha az maliyetli ve hızlı bir süreç hedeflendi.

2- KİMLER YAPILANDIRMADAN YARARLANABİLİR?

Borçlarını kısmen ya da tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı sahipleri, anapara ve/veya faiz ödemeleri geciken ihtiyaç kredisi müşterileri, daha önce yeniden yapılandırılmış bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi kullanıcıları bu yapılandırmadan yararlanabilecek.

3-BORÇ GÜCÜ OLUP ASGARİYİ GİYDİRMEYENLER İÇİN Mİ GEÇERLİ?

Geçtiğimiz Aralık ayında yapılan kredi kartı borç yapılandırmasında, asgari borcunu ödemekte zorlanan kullanıcılar, yasal takibe girmemiş olan kart borçluları ve belirli bir gelir beyanı olan bireyler yararlanmıştı. Ancak yeni alınan karar ile kapsam genişletilmiş olup, daha fazla borçlu için rahatlama sağlanmaktadır. Artık, sadece asgari tutarı ödenmeyen bireysel kartlar değil, dönem borçlarını kısmen veya tamamen ödeyemeyen kullanıcılar da yapılandırılabilecek. İhtiyaç kredisi yapılandırmasında gecikme süresi ise artık '30 günü aşan' değil, 'her türlü gecikmiş ödeme'olarak güncellenmiştir.

4-GECİKMEYE GİRMEYEN BORÇLAR DA KAPSAMDA MI?

Kredi kartları ve ihtiyaç kredileri için yapılandırma kapsamı, artık karar tarihindeki değil, yapılandırma tarihindeki borç bakiyesine dayandırılacaktır. Gecikmesi olmasa bile, karar tarihinden önce yapılandırılan krediler tekrar yapılandırılabilecektir.

5-HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMAYA DÂHİL?

Kredi kartları, ihtiyaç kredileri, KMH hesapları (avans hesapları, ek hesaplar gibi) yapılandırma kapsamına girmektedir.

6-BAŞVURU SÜREÇLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Borç yapılandırması için 3 aylık bir başvuru süresi bulunuyor. Yani, borçlu bireylerin 10 Ekim'e kadar bankalarına başvuru yapmaları gerekiyor.

7-YAPILANDIRMADA FAİZ ORANI NE OLACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kredi kartı yapılandırmalarında uygulanacak azami faiz oranını %3.11 olarak belirlemiştir. Bu oran, yıllık %48.52'ye ulaşmaktadır. Gecikmeye düşen borçlar için %83 temerrüt faizi uygulanmakta olduğundan, bu oran borçlarını kapatmayı hedefleyenler için avantajlı bir seçenek sunmaktadır.

8-BORÇ YAPILANDIRMASI NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcu yapılandırma başvuruları bankalar aracılığıyla yapılacaktır. Yapılandırma işlemlerinin bu hafta başlaması beklenmektedir.

9-TAM ÖDEME YAPANLAR KAPSAMDA MI?

Yapılan tebliğe göre, karar tarihi itibarıyla, ödeme gücü olan ve borçlarını tam olarak ödeyenler, yapılandırmadan yararlanamayacak. Bu durumda, kararın yayımlandığı tarihte borçları gecikmiş olanlar yapılandırma imkanından faydalanabilecek.

10-EN AVANTAJLI VADE HANGİSİ?

Borçlar 48 ay süreyle yapılandırılabiliyor. Ödeme gücünüz hangi taksite uygunsa, o vade seçeneğini tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Temmuz ayından itibaren faizlerin düşmesi beklendiği için kısa vadeli bir yapılandırma daha avantajlı olabilir.

100 BİN TL BORCA 48 AYDA 4.752 TL ÖDEME

Eğer bir vatandaşın kredi kartı borcu 100.000 TL ise ve 6 ay vadeli bir yapılandırma yaparsa, taksidi aylık 19.102 TL olacaktır. 18 ayda borcunu ödeyeceğini belirtirse 7.926 TL taksitle, 36 aylık bir vade seçerse 5.320 TL ödemesi gerekecek. 48 ay süresince borcunu kapatmayı tercih ederse, aylık 4.752 TL ödeme yapacaktır.

YAPILANDIRMA YAPANIN LİMİTİ ARTAR MI?

Kredi kartı yapılandırmasında, borcun yarısı ödeninceye kadar ilgili bankalar limit artırımı yapmayacaktır. İhtiyaç kredisi yapılandırmasında ise mevcut borçtan daha yüksek bir kredi kullandırımı mümkün olmayacaktır.

KREDİ VE KREDİ KARTINDA YASAL TAKİBE GİREN KİŞİ SAYISI ARTIYOR

Yüksek faiz oranları, kredi ve kredi kartı borçlularını zor bir duruma soktu. Yılın ilk beş ayında yasal takibe girenlerin sayısında kayda değer bir artış yaşandı. Borçları yüzünden yasal takibe alınan kişi sayısı 1 milyonu geçti. Geçen hafta açıklanan verilere göre, tüketici kredilerinde haftalık bazda bir artış yaşanarak toplamda 2 trilyon 381 milyar TL seviyesine ulaşıldı. Aynı dönemde bireysel kredi kartı borç tutarı da 2 trilyon 241 milyar TL'ye yükseldi. Bu durumda toplam bireysel borç miktarı 4 trilyon 622 milyar TL'ye ulaşmış oldu.