Alman Merkez Bankası'ndan Şaşırtan Açıklama! Ekonomi Alarm Veriyor!

Alman Bundesbank, mayıs ayı ekonomiye dair raporunu yayınladı. Bu raporda, Almanya'nın rekabet gücündeki azalma nedeniyle ihracatçıların 2021'den itibaren küresel pazar payında önemli kayıplar yaşadığı vurgulanıyor.

Alman Merkez Bankası'ndan Şaşırtan Açıklama! Ekonomi Alarm Veriyor!

Almanya Merkez Bankası'nın (Bundesbank) yayımladığı yeni raporda, Alman ihracatçıların uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün zayıfladığına ve bu nedenle önemli ölçüde pazar payı kaybı yaşadığına dikkat çekildi.

2008 yılında ortaya çıkan finansal kriz sonrası, Alman ihracatçıların pazar paylarının 2016 yılına kadar hemen hemen değişmeden kaldığı vurgulanan metinde, "Almanya’nın ihracat pazar payları 2017 yılından bu yana, özellikle de 2021’den itibaren düşüş göstermektedir.” şeklinde ifadeler yer aldı.

REKABET GÜCÜNDE DÜŞÜŞ

Bundesbank raporunda, pek çok sektörde rekabet gücünün azalmakta olduğu belirtilerek, 2021 ile 2023 yılları arasında yaşanan pazar payı kayıplarının %75’ten fazlasının, yerli ihracatçıların uluslararası ölçekte daha az rekabetçi hale gelmesine yol açan olumsuz arz koşullarından kaynaklandığı ifade edildi.

Rekabet gücündeki bu azalma, Alman ekonomisini zorlayan temel yapısal sorunları gözler önüne sererken, "Demografik değişim, nitelikli iş gücü eksikliği, artan iş gücü maliyetleri ve büyüyen bürokrasi bu zorluklar arasında yer almaktadır." denildi.

Raporda ayrıca, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği ve kimya gibi enerji yoğun sektörlerin rekabet gücündeki düşüşe en fazla katkıda bulunan dallar arasında olduğunu ve artan enerji maliyetleri ile tedarik zincirindeki sorunların durumu daha da kötüleştirdiği kaydedildi.

ALMANYA KÜRESEL REKABETTE ZAYIFLIYOR

Almanya'nın küresel alandaki performansının diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla daha geride kaldığına dikkat çekilen raporda, Çin’in Alman firmalarına giderek daha büyük bir rakip haline geldiği ifade ediliyor.

Bu bağlamda, Almanya'nın iş ortamını iyileştirmek adına, çalışma teşviklerinin yanı sıra özel yatırımlar için vergi indirimlerinin artırılması, nitelikli göçmenler için bürokratik engellerin kaldırılması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gibi acil reformların gerekli olduğu vurgulandı.