2025 LGS Tercih Süreci Başlıyor! Tarihler ve Detaylar Açıklandı

Liselere Geçiş Sistemi sınav sonuçları açıklandı ve şimdi gözler LGS tercih dönemine çevrildi. Adaylar, tercih kılavuzundaki belirli tarihlerde sınav sonuçları ve LGS taban puanlarına göre tercihlerini gerçekleştirebilecek. Peki, "LGS tercihleri ne zaman başlayacak?" İşte 2025 LGS tercih takvimi!

2025 LGS Tercih Süreci Başlıyor! Tarihler ve Detaylar Açıklandı

LGS yerleştirme dönemi itibarıyla adaylar için heyecan verici bir süreç yaklaşıyor. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği tarih aralığında, tercihlerini https://e-okul.meb.gov.tr adresi üzerinden internetten veya herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlüğünden gerçekleştirebilecekler. Peki, "LGS tercihleri hangi tarihlerde başlayacak? LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı?" İşte LGS tercih sürecinin başlayacağı tarih...

LGS TERCİH DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLATILACAK?

LGS tercihleri, 14-24 Temmuz 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Yerleştirme sonuçları ve mevcut kontenjanlar ise 4 Ağustos 2025'te açıklanacak.

LGS'DE TERCİH HAKKI NE KADAR?

Yerel Yerleştirme kapsamında, öğrenciler ilk üç tercihini kayıt alanlarından seçmeleri kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilir. Aynı kategoriye ait okullardan (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 okula yer verilebilir.

LGS TERCİH SÜRECİNE DAİR VELİ KILAVUZU YAYIMLANDI!

Yayımlanan kılavuzda tercih sürecine dair, lise tipleri, nakil işlemleri ve yerleştirme hakkında bilgiler ile sıkça sorulan sorular ve tavsiyeler gibi kapsamlı başlıklar bulunmaktadır. Ayrıca, tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme süreciyle ilgili detaylara da ulaşılabiliyor.

Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Spor Lisesi gibi farklı okul türlerine dair ayrıntılı bilgilerin yer aldığı bu kılavuzda, tercih kontrol listesinin de bulunması dikkat çekiyor.

Sınav sonuçları açıklanmasının ardından Ortaöğretim Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlamış olacak.

"Bilgilendirici ve yol gösterici bir tutum izleyin" Kılavuzda, tercih döneminde velilere önerilen bazı noktalar şunlardır;

"Bu aşamada çocuğunuza yönelik bilgilendirici ve destekleyici bir tutum sergileyin. Her çocuk kendine özgü ve biriciktir. Önemli olan, ona destek olmak ve kendi potansiyelini keşfetmesine katkı sağlamaktır. Çocuğunuzun hayallerini dinlemek, hangi okula gitmek istediği ve ileride seçeceği meslek hakkında size değerli bilgiler sunabilir. Ayrıca, ilgi alanlarını ve yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olmak için fırsatlar sunabilirsiniz. Seçim yapacağı okulların yurt, konaklama, ulaşım ve beslenme olanakları hakkında araştırma yapabilmek için okul web sitelerinden bilgi edinebilirsiniz. Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamak yerine, kendi gelişim sürecini göz önünde bulundurarak değerlendirmelisiniz. Tercih döneminde baskıcı olmaktansa rehberlik edici bir yaklaşım sergileyebilirsiniz. Unutmamanız gereken, çocuğunuzun hayal ve isteklerinin sizinkilerden farklı olabileceğidir."

Liselere yerleştirmenin gerçekleşeceği üç ana yöntem bulunmaktadır: "yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme." Sınava katılmayan öğrenciler, yalnızca yerel yerleştirme yöntemini kullanarak tercih yapabilir.

Yerel yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresi, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık bilgileri göz önünde bulundurularak kayıt alanlarındaki farklı türden okullardan en fazla 5 tercih yapmalarına imkan tanır.

Yerel yerleştirmelerde en az 1 okul tercihi yapılması zorunludur. Yerel yerleştirme ekranında yeşil alan, "kayıt alanında" öğrencinin ikamet adresinin geçtiği okulları; mavi alan, "komşu kayıt alanında" öğrenci için uygun olan okulları; kırmızı alan ise "diğer" okulları ifade eder.

Öğrenciler, öncelikle "yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ekranından tercihte bulunacaklardır. Yerel yerleştirme tercihleri arasında ilk 3 okul, kayıt alanlarından seçilmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilir. Bu tercihlerde aynı okul türünden en fazla 3 okula yer verilebilir.

Merkezi yerleştirme ile, merkezi sınavdan başarı göstermiş olan öğrencilerin tercihleri doğrultusunda belirlenen kontenjanlar ve puan üstünlüğü doğrultusunda yerleştirilmeler yapılacak. LGS puanı ile öğrenci almakta olan okullar, Türkiye genelinde tercih edilecektir.

Pansiyonlu okullar için seçim yapmak ise gönüllülük esasına göre gerçekleştirilecektir.

LGS TERCİH VELİ KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ