18 Temmuz Dünya Ne Günü? Anlamı ve Önemiyle Şaşırtan Bilgiler!
18 Temmuz hangi gün? Resmi tatillerin yanı sıra insan hakları ve çevre konularında farkındalık yaratan özel günler her yıl hatırlatılıyor. Peki, 18 Temmuz'un önemi nedir? Bu tarihte meydana gelen önemli olaylar neler? Detaylar burada...

18 Temmuz, önemli bir tarih olarak öne çıkıyor. Peki, 18 Temmuz'un tarihi değeri nedir? Bu özel gün, hangi olaylarla anılmaktadır? İşte tarihten günümüze 18 Temmuz'da meydana gelen dikkate değer hadiseler…

18 TEMMUZ’DA NELER OLDU?
18 Temmuz, aynı zamanda Uluslararası Nelson Mandela Günü olarak kutlanmaktadır.
18 TEMMUZ’DA TARİHİ GELİŞMELER
M.Ö. 390 yılında, Roma Cumhuriyeti ile Galya arasında cereyan eden Allia Muharebesi'nde Galya tarafı galip gelmiştir.
656 yılında, Ali bin Ebu Talib halife olarak seçilmiştir.
1919 yılında, Müttefik Yüksek Konseyi, Aydın ilinin İtalyanlara verilmesi kararını alarak, işgal bölgeleri konusunda anlaşmazlık yaşayan İtalya ve Yunanistan arasında bölüştürme gerçekleştirmiştir.
1920 yılında, Mîsâk-ı Millî, TBMM tarafından kabul edilmiş, Büyük Millet Meclisi bu anlaşma üzerine yemin etmiştir.
1925 yılında Adolf Hitler, nasyonal sosyalist ideolojilerini içeren Mein Kampf (Kavgam) adlı eserini yayımlamıştır.
1930 yılında, Ankara Etnografya Müzesi halka açılmıştır.
1932 yılında, Türkiye, Milletler Cemiyeti’ne (Cemiyet-i Akvam) 56. üye olarak kabul edilmiştir.
Yine 1932 yılında, Türkiye’de ezanın Arapça okunması resmen yasaklanmış, Diyanet Dairesi bu yasağı ilgili mercilere duyurmuştur.
1939 yılında, Takas Limited Şirketi kurulmuştur.
1941 yılında II. Dünya Savaşı döneminde, artan milli savunma gereksinimlerini karşılamak amacıyla 'tasarruf bonosu' ihraç edilmiştir. 5, 25, 100 ve 1.000 liralık bonolar, 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak düzenlenmiş, faiz oranları ise yüzde 4 ile 6 arasında değişmiştir. Bu bonolar büyük ilgi görmüştür.
1945 yılında, çok partili demokratik yaşamın ilk adımı atılarak Millî Kalkınma Partisi kurulmuştur. Kurucu isimler arasında Nuri Demirağ, Hüseyin Avni Ulaş ve Cevat Rıfat Atilhan gibi kişiler bulunmaktadır.
1946 yılında, İzmir Gazeteciler Cemiyeti faaliyetlerine başlamıştır.
1964 yılında, 10 gündür süren Batman Petrol Rafinerisi işçileri grevi, Bakanlar Kurulu ve Türk-İş'in müdahalesi ile sona ermiştir.
1964 yılında ayrıca, Türkiye ile ABD arasında pamuklu ihracatına dair bir anlaşma imzalanmıştır.
1964 tarihinde, Türkiye ve Belçika arasında işgücü anlaşması da imzalanmıştır.
1968 yılında, Intel şirketi Kaliforniya’nın Santa Clara şehrinde kurulmuştur.

1974 yılında, ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’in yardımcısı Joseph Sisco, Londra’da Bülent Ecevit ile bir toplantı gerçekleştirmiştir. Ecevit’in müdahaleden vazgeçmesi için şartlarını öğrenmiş ve bu bilgileri görüşmek üzere Atina’ya gitmiştir.
1975 yılında, Apollo-Soyuz uzay aracı kenetlenmesi, canlı yayınla aktarılmıştır.
1976 yılında, Rumen jimnastikçi Nadia Comăneci, Yaz Olimpiyatları’nda 10 tam puan alarak, Olimpiyat tarihinin ilk tam puan alan jimnastikçisi unvanını kazanmıştır.
1995 yılında, daha önce 18 Temmuz’da Türkiye’ye geleceğini açıklayan BM Genel Sekreteri Butros Gali, halkın tepkisinden korkarak bu ziyaretini iptal etmiştir.
1996 yılında, Paris'e gitmekte olan bir ABD yolcu uçağı, Long Island-New York açıklarında havada patlayarak 230 yolcusunu kaybetmiştir.
1997 yılında, Yücel Yener, TRT Genel Müdürü olarak atanmıştır.
1998 yılında, İstanbul-Ankara seferini yapan THY uçağının motorunda yangın çıkmış ve bu durum yolcuları korkulu anlar yaşatmış, uçak zorunlu iniş yapmıştır.
2016 yılında, Türkiye’de 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmiştir.