Türkiye, 57 Ülkeye Yüzde 50’yi Aşan İhracat Başarısıyla Göz Dolduruyor!
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Genel Ticaret Sistemi (GTS) verilerine dayanaraktan haziran ayında 20,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, geçtiğimiz ay en fazla ihracat yapılan ülkelerin sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa olduğunu ifade ederek, "57 ülkede yüzde 50'nin, 108 ülkede ise yüzde 10'un üzerinde bir artış kaydettik. Genel olarak 134 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik." şeklinde konuştu.
Gültepe, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın haziran ayına ait dış ticaret verilerini açıkladığı basın toplantısında, ihracat rakamlarını değerlendirdi.
Bu yıl 280 milyar dolarlık bir ihracat hedefiyle yola çıktıklarını hatırlatan Gültepe, Genel Ticaret Sistemi (GTS) verilerine göre, haziranda 20,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Gültepe, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8’lik bir artış yaşandığını aktararak, "Ocak-haziran döneminde toplam ihracatımız 131,4 milyar dolara ulaşırken, son 12 ayda ise 267 milyar doları buldu. Altı aylık süreçteki ihracat artışı yüzde 4,1, yıllık bazda ise yüzde 3,2 oldu. Haziran ayında hizmet ihracatımızın 9,5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Sektörel bazda değerlendirdiğinde, otomotiv sektörünün 3,4 milyar dolarla ilk sırada yer aldığını belirten Gültepe, bunu 2,6 milyar dolarla kimyasal maddeler, 1,4 milyar dolarla çelik, 1,3 milyar dolarla elektrik-elektronik ve 1,2 milyar dolarla hazır giyimin izlediğini aktardı.
EN YÜKSEK İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER: ALMANYA, ABD, BİRLEŞİK KRALLIK
Gültepe, 18 sektörün ihracatının arttığını belirtirken, şu şekilde devam etti: "En fazla ihracat gerçekleştiren beş ilimiz sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir'dir. Haziran ayında 864 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Paritenin ihracatımıza katkısı 622 milyon dolar olarak belirlendi. Böylece son üç ayda bu rakam toplamda 1,6 milyar dolara ulaştı. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa sıralamasını koruyor. 57 ülkede yüzde 50'nin, 108 ülkede yüzde 10'un üzerinde bir artış kaydettik. Genel olarak 134 ülkeye ihracatımızı artırdık."
Güncel gelişmelere dair bir değerlendirme yapan Gültepe, Türkiye'nin dünya pazarlarındaki rekabet gücünün azalmasının, firmaların ihracat motivasyonunu düşürdüğünü vurguladı.

İHRACATA KATILAN ŞİRKET SAYISI GİDEREK AZALIYOR
Gültepe, ihracatın orta ve uzun vadeli hedefleri için Türkiye'nin 2-3 yıl öncesindeki rekabet gücüne yeniden kavuşması gerektiğine dikkat çekerek, "İhracat ailemize katılan firma sayısının azalması, ihracatın sadece büyüklüğü değil, aynı zamanda yaygınlığı ve derinliği üzerinde de düşünmemiz gerektiğini gösteriyor. Orta ve uzun vadeli hedeflerimizde ihracatın tabana yayılması, yani tüm sektörlerimizin olumlu katkı vermesi hayati öneme sahip. Ancak son aylarda 26 sektörün neredeyse yarısı negatif performans sergiliyor. İhracatımız, az sayıda şehir ve firma tarafından gerçekleştiriliyor. Bazı illerde, ihracatın neredeyse tamamı tek bir sektör tarafından yapılıyor." dedi.

Geçen yıl toplam mal ihracatının yüzde 51'ini, hizmet ihracatının da yüzde 30'unu ilk 1000 firmanın gerçekleştirdiğini hatırlatan Gültepe, şunları ekledi:
"Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın da belirttiği gibi, ihracatın dar bir ürün grubu veya alana sıkışması riskleri artırmakta. Anadolu'nun yüksek üretim potansiyelini harekete geçirebilmek için yeni desteğe ihtiyacımız bulunuyor. Büyük şehirlerle birlikte Anadolu'nun da ihracata daha etkili bir şekilde katılması gerekiyor. İşte bu sebeple, sahada yer alarak, bölgesel ihracat buluşmaları aracılığıyla firmalarımızın talep ve sorunlarını dinlemeye özen gösteriyoruz."
YENİ PAZARLAR ARAŞTIRILIYOR
Gültepe, yeni pazarlara ulaşmak için heyet programlarına devam ettiklerini belirterek, haziranda Mozambik ve Özbekistan'a bir heyet gönderdiklerini, temmuz ve ağustosta ise Kamerun, Nijerya, Güney Kore ve Avustralya’ya programlar düzenleneceğini açıkladı.

Ayrıca, geleneksel ihracatın yanı sıra e-ihracatın olanaklarından da en üst düzeyde faydalanmayı amaçladıklarını belirten Gültepe, sözlerine şöyle devam etti:
"Firmalarımızın e-ihracat kapsamındaki satışlarını artırmalarını desteklemek için Ticaret Bakanlığımızın yönlendirmesiyle TİM e-ihracat sekreteryamız destek kılavuzu geliştirdi. Bu çerçevede en son olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan hedef ülkeler arasına eklendi. Böylelikle 20'den fazla ülkedeki online pazaryerlerinde yapılan satışlarda tanıtım, sipariş karşılama ve komisyon maliyetlerine kadar yüzde 70'e varan destekler sağlamaya devam ediyoruz. Benzer girişimleri artırarak Türkiye'yi dünya e-ihracat pazarında önemli bir oyuncu haline getirmeyi hedefliyoruz."