Schengen Vizesi İçin Yeni Dönem! Bakan Bolat’tan Önemli Açıklamalar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestisi üzerine önemli adımlar atıldığını duyurdu. Bolat, "Vize süreçleri hızlanacak, yeni bir eşik sistemi devreye girecek ve bu sayede akış daha etkin bir şekilde sağlanacak" ifadelerini kullandı. Yakında detaylı bir çalışma sunulacak.

“Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı” Ticaret Bakanlığı’nda, Bakan Bolat ve Avrupa Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının ardından yapılan basın toplantısında Bolat, görüşmelerin Türkiye ve AB ekonomik ilişkilerine stratejik bir derinlik kazandırdığını ve yeni, olumlu bir gündemin oluşmasına katkıda bulunduğunu ifade etti.
Bu bağlamda, Aralık 2024'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında bir buluşma olacağını ve kendilerinin de haziranda Paris'te Sefcovic ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bolat, “Bugünkü oturumda; ticaret engellerinin ortadan kaldırılması, A.TR belgelerinin elektronik olarak AB tarafından kabulü, Türkiye'nin TAREKS ve gözetim düzenlemeleri hususunda Avrupa ile işbirliği yapma konularında kayda değer ilerlemeler kaydettik. Ortak değer zincirlerimizi güçlendirerek yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerinde birlikte ilerleyebilme potansiyelimiz, gelecekteki çalışmalarımıza ışık tutacaktır.” şeklinde konuştu.

Bolat, Gümrük Birliği'nin, Türkiye'nin sanayi altyapısının kalitesinin artırılmasında ve Türk ürünlerinin küresel pazarlardaki rekabet gücünün gelişiminde önemli bir rol üstlendiğini dile getirdi.
"30 YIL ÖNCEKİ KURALLARLA 2025 TİCARETİNİ YÜRÜTEMEYİZ"
Türkiye'nin nitelikli iş gücü, dinamik üretim kapasitesi ve gelişmiş finansal yapısıyla Avrupa’ya yakın bir üretim merkezi haline geldiğini ve küresel tedarik zincirlerine başarılı bir şekilde entegre olduğunu ifade eden Bolat, devamında şunları söyledi:
“Küresel tedarik zincirlerinin güvenliği ve dayanıklılığı açısından Türkiye, Avrupa için stratejik bir iş ortağı konumundadır. Jeostratejik konumumuz ve üretim kabiliyetlerimiz, Avrupa’nın kritik ürünlerde dışa bağımlılığını azaltmasına önemli katkılar sunmaktadır. Tüm bu kazanımlara rağmen, Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin mevcut yapısı, günümüz ticaret dinamikleriyle tam anlamıyla uyumlu değil. Bu noktada iki taraf da mutabık. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile dijitalleşme, hizmet ticareti, sürdürülebilir kalkınma ve yeni nesil ticaret politikaları çerçevesinde ilişkilerimizi bir adım ileriye taşıma fırsatı olduğu inancındayız. Bu nedenle AB Komisyonu ile vardığımız anlaşmalar ve teknik düzeydeki ilerlemeler, Konsey tarafından göz ardı edilmemelidir. Gümrük Birliği'nin revizyonu bir seçim değil, iki taraf açısından da kazançlı bir zorunluluktur. 30 yıl önce belirlenen kurallarla 2025 ticaretini yönetemeyiz.”

VİZE SERBESTİSİ MESAJI
Bolat, vize serbestisine ilişkin hem üye ülkelerden hem de AB kurumlarından somut adımlar beklediklerini vurguladı.
Malların serbest dolaşımının sağlandığı bir ortamda, Gümrük Birliği entegrasyonu çerçevesinde taşımacıların, iş insanlarının ve şoförlerin AB sınırlarında karşılaştığı vize engellerinin kaldırılmasının büyük bir gereklilik olduğunu belirten Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üye ülkelerden ikili bazda ve AB kurumları nezdinde vatandaşlarımız için vize serbestisi sağlanana kadar, özellikle iş insanları, nakliyeciler, teknik uzmanlar, şoförler, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri için kolaylaştırılmış başvuru süreçleri, uzun süreli ve çok girişli vize uygulamaları hayata geçirilmelidir. Ayrıca, karşılıklı ticarette taşımacılarımızın transit geçiş kotalarının kaldırılması da ortak ekonomik yararlarımız açısından bir zorunluluk haline gelmiştir.