Schengen Vizesi İçin Harcanan Miktar Şaşırttı! İşte Detaylar
Schengen vizesi başvurularında vatandaşların sıkıntıları devam ediyor. Uzun bekleme süreleri ve yüksek ret oranları tepkilere yol açarken, Türkiye'nin Schengen vizesine yaptığı harcama şaşırtıcı boyutlara ulaştı. Detaylar burada...

Son dönemlerde Türkiye'den gerçekleştirilen vize taleplerinin büyük oranda reddedilmesi, vatandaşlar arasında rahatsızlık yarattı. Randevu almak için aylara dayanan beklemelerin yanında, yapılan başvuruların da sık sık olumsuz sonuçlanması, belirsizlik hissini artırdı. İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin Schengen vizesi için harcadığı tutarı gündeme getirdi. Bu durum, şaşırtıcı rakamlarla karşı karşıya bıraktı.

15 YILDA 775 MİLYON EURO GİDER
Zeytinoğlu, “Zorlu Schengen sürecinde Türk vatandaşları son 15 yılda tam olarak 775 milyon euro ödedi” açıklamasında bulundu.
FINANSAL VE DUYGUSAL YÜK
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre Zeytinoğlu, özellikle iş insanları ve öğrencilerin karşılaşmış olduğu vize reddi ve gecikmelerin, Avrupa Birliği ile ekonomik ilişkileri olumsuz etkilediğini dile getirdi. Avrupa'ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları için bu süreç, maddi ve manevi açıdan ciddi bir yük oluşturmakta, aynı zamanda vize başvurularındaki belirsizlik de giderek artmaktadır.

YÜKSEK RET ORANI SÜRÜYOR
Avrupa Birliği’nin 2023’te Schengen vizesine yönelik başvurularda ret oranı yüzde 16,1 olarak kaydedilirken, 2024’te bu oran yüzde 15'e düşmüştür. Ancak bu oran, 2015'teki yüzde 9,4'lük seviyeye kıyasla hâlâ oldukça yüksektir. Randevu almakta zorluk çeken başvuru sahipleri, uzun bekleme süreleri ve yüksek harçlar yüzünden mağduriyet yaşamaktadır.
TÜRK VATANDAŞLARINDAN 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Yurt dışında gayrimenkul alımları durmaksızın sürüyor. 2024'ün ilk beş ayında Türk vatandaşları, yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Türklerin tercih ettiği ülkeler arasında en yüksek kira getirisi sunan BAE (Dubai) öne çıkıyor. Aynı dönemde yabancı yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul alımları ise yüzde 19,5 artarak 1 milyar 31 milyon dolara yükseldi.