Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak? Beklentiler Hızla Değişiyor!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayında yılın yedinci Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirecek. Ekonomi camiasının dikkatle takip ettiği bu toplantıda alınacak faiz kararı, piyasalardaki yönü büyük ölçüde etkileyecek. TCMB’nin takvimine göre toplantının tarihi netleşirken, yatırımcılar ve analistler karar öncesinde beklentilerini artırdı. Kritik kararın duyurulacağı gün, ekonomi gündeminin en önemli konularından biri olacak. Tüm detaylar haberimizde!

Temmuz ayı, para politikaları açısından önemli bir dönüm noktası olarak dikkat çekiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın yedinci Para Politikası Kurulu oturumunu bu ay içinde gerçekleştirecek. Faiz oranlarına ilişkin beklentilerin arttığı bir süreçte, toplantının tarihi de belirlendi. Ekonomideki gelişmeleri yakından takip eden yatırımcılar ve uzmanlar, Merkez Bankası’nın alacağı kararların piyasalara nasıl yansıyacağını ilgiyle takip edecek. İşte ayrıntılar...

2025 HAZİRAN TCMB FAİZ KARARI NE OLDU?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizinin yüzde 46 oranında sabit kalmasına karar verdi. TCMB tarafından yapılan duyuruda, Para Politikası Kurulu’nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 46 seviyesinde tutmaya karar verdiği belirtildi. Ayrıca, Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faiz oranının yüzde 49’da ve gecelik borçlanma faizinin de yüzde 44,5’te sabit kalacağı ifade edildi.

TCMB TEMMUZ FAİZ KARARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?
TCMB, Temmuz ayı faiz kararını 24 Temmuz 2025 tarihinde kamuoyuna duyuracak.

"ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ VE FİYAT İSTİKRARI SAĞLANANA KADAR SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU SÜRDÜRÜLECEKTİR"
TCMB Para Politikası Kurulu’nun 19 Haziran tarihli toplantısının özeti yayımlandı.
Bu özetin içeriğinde, Para Politikası Kurulu’nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 46 seviyesinde sabit bırakma kararının alındığı hatırlatıldı. Ayrıca, Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faiz oranının yüzde 49 ve gecelik borçlanma faizinin ise yüzde 44,5’te kalacağı da belirtildi.
Kararların arkasındaki sebepler arasında ise yurt içindeki talebin dengelenmesi, Türk lirasının reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerindeki düzelmelerin yer aldığı vurgulandı. Özette, "Maliye politikasındaki artan iş birliği de bu sürece önemli katkılar sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı bir azalma ve fiyat istikrarı sağlanana dek sıkı para politikası duruşu devam edecektir." ifadesine yer verildi.

TCMB: ENFLASYON HEDEFİ İÇİN GEREKLİ SIKILIK SAĞLANACAK
Özette, bu kapsamda politika faizinin enflasyon verileri, ana eğilimler ve beklentiler değerlendirilen dezenflasyon sürecine uygun olarak belirleneceği ifade edildi. Kurul, politika faizine yönelik atılacak adımları enflasyon görünümü temel alarak, dikkatli ve toplantı bazlı bir yaklaşım ile şekillendirecektir. Enflasyonda bariz ve kalıcı bir bozulmanın öngörülmesi halinde tüm para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağının altı çizildi.
Tahminlerden farklı gelişmelerin yaşanması durumunda, kredi ve mevduat piyasalarında parasal aktarım mekanizması, ek makroihtiyati tedbirlerle desteklenecektir. Likidite koşulları sürekli olarak izlenmeye devam edilecek ve likidite yönetim araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır.
Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın geç etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefini yakalayacak parasal ve finansal ortamı oluşturacak şekilde belirleyecektir. Bu hedefe ulaşmak üzere, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacak ve kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağı belirtilmiştir.