LGS Tercih Süreci: Nereden ve Nasıl Yapılır? Tercih Robotu ve İpuçları!

LGS tercih dönemi sonunda geldi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı 2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'na göre, tercih süreci bugün başladı. Adaylar, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan, yerel yerleştirme ile öğrenci alan ve pansiyonlu okullar için üç grup tercih yapabilecek. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise iki grup tercih ile sınırlı kalacak. Öğrencilerin işini kolaylaştırmak için LGS tercih robotu oluşturuldu. 2025 LGS tercihleri nasıl yapılır, kaç tercih hakkınız var? MEB e-okul LGS tercih ekranını keşfedin!

LGS Tercih Süreci: Nereden ve Nasıl Yapılır? Tercih Robotu ve İpuçları!

2025 yılına ait Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlandı. Yayımlanan kılavuza göre, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) çerçevesinde gerçekleştirilecek olan ortaöğretim okulları için tercih süreci, 14 Temmuz Pazartesi günü başlayacak ve 24 Temmuz 2025'te sona erecek. 8’inci sınıfı tamamlayan öğrenciler, yerleştirme süreçleri için tercih ve yerleştirmeye yönelik nakil başvurusu yapma imkânına sahip olacak. Tercih işlemleri e-okul sistemi üzerinden ya da herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilecek. Peki, LGS tercihleri başladı mı, lise tercihleri nasıl yapılacak ve kaç tercih hakkı var? e-okul üzerinden LGS tercih ekranına nasıl ulaşılır?

2025 LGS TERCİHLERİNİN TARİHLERİ NELER?

Milli Eğitim Bakanlığı, "2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu"nu yayımladı.

Bu çerçevede, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında tercih süreci, 14 Temmuz 2025 tarihinde başlayacak ve 24 Temmuz 2025 tarihinde saat 17.00'de sona erecek.

ORTAÖĞRETİM OKULLARI İÇİN GENEL BAŞVURU ŞARTLARI

2024-2025 eğitim-öğretim yılında, ortaokul veya imam hatip ortaokulu 8’inci sınıfını başarıyla tamamlayan veya Açık Öğretim Ortaokulundan mezun olan öğrenciler,

Sadece merkezi sınavla öğrenci kabul eden okullar için merkezî sınav puanına sahip olmalıdırlar,

Ayrıca başvurulan okulun kayıt kabul şartlarını taşımalıdırlar.

LİSE TERCİHİ NASIL YAPILIR?

8’inci sınıfı başarıyla tamamlamış veya mezun durumda olan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercih ve yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

Tercih işlemleri, öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya her hangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden gerçekleştirilebilecektir. Yapılan tercihler, ilgili ortaokul müdürlüğüne onaylatılmalıdır.

Merkezi sınava giren ve sınav puanına sahip olan tüm öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okullar için tercih yapmak zorundadır. Eğer öğrenci yerel yerleştirme tercihinde bulunmazsa, merkezi sınavla öğrenci kabul eden okullar ve pansiyonlu okullar için tercih ekranı açılmayacaktır.

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler, tercih yapamayacaklardır; eğer tercihte bulunmuşlarsa, bu tercihler geçersiz sayılacaktır.

E-OKUL GİRİŞ EKRANI İÇİN BURAYI TIKLAYIN

LGS İLE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci kabul eden okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar arasında 3 grupta tercih yapabilecekler. Merkezî sınava katılmayanlar ise sadece yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için tercih yapabilecektir.

Öğrenciler, öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar arasından tercihlerini yapacaklar. Yerel yerleştirme tercihlerinde, ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek koşuluyla toplamda en fazla 5 okul tercihi yapılabilecektir.

Bu tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecektir.

Yerel yerleştirme tercihlerini tamamlayan öğrenciler, istekleri doğrultusunda merkezi sınavla öğrenci kabul eden okullar için açılacak ekran üzerinden en fazla 10 okul, pansiyonlu okullar tercih ekranından ise en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercih edebilecektir.

Merkezi sınava katılmayan öğrencilerin merkezi sınavla öğrenci kabul eden okullar için tercih ekranına erişimleri olmayacaktır.

Yerel yerleştirme tercihinde okulların renk kodları:

Yeşil renk, “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları belirtir.

Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları ifade eder.

Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu kayıt alanında ve komşu kayıt alanında bulunmayan diğer il içindeki ve il dışındaki kayıt alanlarındaki okulları gösterir.

LGS TERCİH KILAVUZU İÇİN BURAYA TIKLAYIN

YERLEŞTİRME SÜREÇLERİ

2024-2025 eğitim-öğretim yılı için, ortaokul veya imam hatip ortaokulu 8’inci sınıfını başarıyla tamamlayan veya Açık Öğretim Ortaokulundan mezun olan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci kabul eden okullara, belirlenen kontenjanlara puan sırası ve tercihleri doğrultusunda yerleştirilecekler; yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ise öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık kriterlerine göre, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan kayıt alanları içerisinde yer alacaklardır.

Yerleştirmeye ilişkin bilgiler, https://www.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinden yayımlanacaktır.

LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN DUYURULACAK?

LGS tercih sonuçları, 4 Ağustos 2025 tarihinde açıklanacak.

Yerleştirmeye esas nakil tercihleri, ortaöğretim kurumları için tercih ve yerleştirme takvimi çerçevesinde iki dönem halinde alınacak ve nakil sonuçları, her nakil döneminin sonunda, 8 Ağustos 2025 ve 14 Ağustos 2025 tarihlerinde duyurulacaktır.