Küresel Gıda Fiyatları Yükselişe Geçti! Et ve Tereyağında Rekor Artış

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), haziran ayında dünya genelinde gıda fiyatlarının yüzde 0,5 oranında yükseldiğini belirtti. Bu artışta en büyük etkiler, et, süt ve bitkisel yağ fiyatlarında gerçekleşti. Et fiyatları yüzde 2,1 artarak tarihsel bir rekora imza atarken, tereyağı da en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel Gıda Fiyatları Yükselişe Geçti! Et ve Tereyağında Rekor Artış

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının haziran ayında et, süt ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artışla birlikte yüzde 0,5 oranında yükseldiğini bildirdi. FAO, gıda maddelerinin uluslararası piyasalardaki fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi’nin haziran ayına ait sonuçlarını yayınladı. Bu verilere göre endeks, bir önceki aya göre yüzde 0,5 artışla 128 puana ulaştı. Bu artışta, et, süt ve bitkisel yağ fiyatlarındaki yükseliş etkili oldu, ancak genel olarak fiyatlar, Mart 2022’deki tarihi zirvenin oldukça altında seyretmeye devam etti.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm, soya ve kanola yağlarındaki fiyat artışları neticesinde haziranda aylık bazda yüzde 2,3 oranında yükseliş gösterdi. Küresel talepteki güçlü artış nedeniyle uluslararası palm yağı fiyatları yüzde 5, soya yağı fiyatları da Brezilya ile ABD’de artan biyoyakıt talebi beklentileri doğrultusunda yükseldi.

TEREYAĞI FİYATLARI TARİHİ ZİRVEYİ GÖRDÜ

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi de bu dönemde yüzde 0,5 oranında arttı. Okyanusya ve Avrupa Birliği’nde arzda yaşanan kısıtlık ile Asya’da devam eden yüksek talep nedeniyle tereyağı fiyatları tarihi bir zirveye ulaştı. Peynir fiyatları ise ardı ardına üçüncü ayda da yükseliş kaydetti. Haziranda Et Fiyat Endeksi, yüzde 2,1 artarak yeni bir rekor seviyeye geldi. Ancak, bu dönemde kümes hayvanı eti dışındaki diğer türlerin fiyatlarında artış meydana geldi.

Tahıl Fiyat Endeksi ise haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 1,5 düştü. Arjantin ve Brezilya’daki arz fazlası, dünya mısır fiyatlarının keskin bir şekilde düşmesine yol açarken, darı, arpa ve pirinç fiyatları da geriledi. Bununla birlikte, Avrupa Birliği, Rusya ve ABD’de hava koşullarına ilişkin endişeler nedeniyle buğday fiyatlarının artış gösterdiği belirtildi.

Şeker Fiyat Endeksi, haziranda aylık bazda yüzde 5,2 oranında bir düşüş yaşayarak bu eğilimi dördüncü ayına taşımış oldu. Böylece, Şeker Fiyat Endeksi Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Bu durum, Brezilya, Hindistan ve Tayland’daki şeker üretimindeki olumlu görünümden kaynaklandı.

KÜRESEL TAHIL ÜRETİMİNDE REKOR GÖRÜNTÜSÜ

FAO, ayrıca Tahıl Arz ve Talep Analizi raporunu da yayımladı. Bu rapora göre, bu yıl küresel tahıl üretiminin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 milyar 925 milyon tona ulaşması öngörülüyor. Bu rakam, 2024 yılındaki üretim miktarının yüzde 2,3 üzerinde bir seviyeyi işaret ediyor.

Buğday, mısır ve pirinç üretimindeki iyileşme beklentilerinin, genel tahıl üretimine olumlu yansıması bekleniyor. Ancak bazı önemli üretim bölgelerinde beklenen sıcak ve kurak hava koşulları, özellikle mısırın verim potansiyelini olumsuz etkileyebilir. Buğday üretiminin ise Hindistan ve Pakistan’da ön görülenin üzerinde, 805,3 milyon tona ulaşması tahmin ediliyor.

Dünya genelinde pirinç üretiminin ise 2025-2026 sezonunda Hindistan, Bangladeş, Pakistan ve Vietnam’daki artış beklentileri doğrultusunda 555,6 milyon tonla rekor seviyeye ulaşacağı öngörülüyor. Ayrıca küresel tahıl tüketiminin 2025-2026 döneminde 2 milyar 900 milyon tona çıkarak önemli bir seviyeye ulaşması hesaplanıyor.