Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Yapılandırmasında Yeni Dönem! Başvuru Şartları ve Süreci

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarını genişletme kararı aldı. Yapılan açıklamaya göre, bireysel kredi kartları ile ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri 48 ay süreyle yapılandırılabilecek. Bu karar sonrasında yapılandırma sürecinin detayları merak ediliyor. Kredi kartı ve kredi borcu yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? Şartlar neler ve kimleri kapsıyor? Azami faiz oranı ne? İşte 2025'teki kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırma sürecinin BDDK kararları hakkında tüm ayrıntılar...

Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Yapılandırmasında Yeni Dönem! Başvuru Şartları ve Süreci

Finansal istikrarı sağlamak amacıyla kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için yeni yapılandırma kararları alındı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bu yapılandırma işlemlerinin kapsamını genişletti. Bu gelişmenin ardından, borçlarını yeniden yapılandırmayı düşünen pek çok kişi, sürecin nasıl ilerleyeceğini merak etmeye başladı. Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırma başvuruları nasıl yapılır, bu süreçteki şartlar neler, kimler yararlanabilir, azami faiz oranı ne kadar? İşte 2025 yılı itibarıyla BDDK tarafından alınan karar ile kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmaları hakkında detaylar…

KREDİ KARTI VE İHTİYAÇ KREDİSİ YAPILANDIRMA KAPSAMI GİDEREK GENİŞLİYOR

BDDK, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamını geliştirdi.

Kurul tarafından yapılan açıklamada, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinin borçlarının en fazla 48 ay süreyle yapılandırılmasının uygun görüldüğü belirtilirken, başvuru sürelerinin de kısaldığı ve sürecin daha az maliyetli olacağı ifade edildi.

KREDİ KARTI VE İHTİYAÇ KREDİSİ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILACAK?

Bu yapılandırma için bireysel müşterilerin 3 ay içerisinde başvurmaları gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Yapılandırmadan, dönem borcunu kısmen ya da tamamen ödemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları, anapara ve/veya faiz ödemeleri geçmiş olan ihtiyaç kredisi müşterileri, daha önce yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulan bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi sahipleri faydalanabilecektir." ifadesi yer aldı.

Ayrıca, kredi kartlarının yapılandırılması sırasında borcun yarısı ödenmedikçe ilgili banka tarafından kart limitinin artırılmayacağı ve ihtiyaç kredilerinin yapılandırılmasında mevcut borç tutarını aşan yeni kredilerin verilmeyeceği vurgulandı.

KREDİ KARTI BORCU İÇİN AZAMİ FAİZ ORANI BELİRLENDİ

Alınan karara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kredi kartı yapılandırma işlemleri için geçerli azami faiz oranının %3,11 olarak belirlendiği bildirildi.

KREDİ KARTI VE İHTİYAÇ KREDİSİ YAPILANDIRMA KOŞULLARI NELERDİR, KİMLER YARARLANABİLİR?

BDDK'nın yeni düzenlemeleri ile ilgili olarak şu bilgiler verildi:

"Kredi kartı yapılandırması için artık yalnızca asgari tutarı ödenmeyenler değil, dönem borcunu kısmen veya tamamen ödememiş bireysel kartlar da bu kapsamda değerlendirilecek. İhtiyaç kredisi yapılandırmasında gecikme süresi '30 günü aşan' yerine 'her türlü gecikmiş ödeme' olarak güncellendi. Hem kredi kartları hem de ihtiyaç kredileri açısından; yapılandırma kapsamı, daha önceki karar tarihindeki borç bakiyesiyken; artık yapılandırma tarihindeki borç bakiyesi temel alınacak ve karar tarihinden önce gecikmesi bulunmayan veya daha önce yeniden yapılandırılmış krediler de tekrar yapılandırılabilecektir."

KREDİ KARTI BORCU YAPILANDIRMA DÜZENLEMESİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ resmi olarak yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu çerçevede, BDDK Kararının 1. maddesi uyarınca kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak aylık akdi faiz oranı, bankalar tarafından ticari müşterilerden sağlanabilecek ücretlere ilişkin tebliğ çerçevesinde hesaplanacak ve ilan edilen referans oranı aşılmayacaktır.

Yapılacak işlemlerde geçerli aylık azami gecikme faiz oranı ise, bu tebliğin 5. maddesinde belirtilen en yüksek gecikme faiz oranıyla sınırlı kalacaktır.

Bahsedilen faiz oranı ve gecikme faiz oranı terimleri, katılım bankaları için sırasıyla kâr payı oranı ve gecikme cezası oranı olarak uygulanacaktır.

KREDİ BORCU YAPILANDIRMA NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını yapılandırma başvuruları, bankalar aracılığıyla yapılacaktır.

Başvurular; ilgili bankaların şubeleri, mobil bankacılık uygulamaları veya internet bankacılığı hizmetleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

Yapılandırma başvurusunun olumlu sonuçlanması halinde, kullanıcılarla yapılandırma sözleşmesi imzalanacaktır.