Kira Zam Oranı Açıklandı! Ev Sahibi Fazlasını İsterse Ne Yapmalısınız?
Temmuz 2025 kira artış oranı, TÜİK'in Haziran enflasyon verilerine dayanarak belirlendi. Ev sahibiniz tavanın üzerinde bir zam talep ederse, haklarınızı öğrenin. Ayrıntılar burada...

TÜİK'in Haziran ayına ait enflasyon verileri bugün açıklandı. Bu verilere dayanarak kira artış oranları da netlik kazandı. Temmuz 2025 için, konut ve iş yerleri için uygulanacak azami kira artış oranı yüzde 43,23 olarak belirlendi. Peki, eğer ev sahibi bu oranlardan daha fazla bir zammı talep ederse, kiracılar ne gibi haklara sahiptir? İşte bilmeniz gerekenler...

FAHİŞ KİRA ZAMMI TALEP EDİLDİĞİNDE NE YAPILMALI?
Türkiye'de kiracılar, ev sahipleri tarafından belirlenen kira artış oranlarına karşı bazı önemli yasal haklara sahiptir. Bu haklar, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve 11 Haziran 2022 tarihinde yürürlüğe giren kira artış sınırı düzenlemeleri çerçevesinde şekillenmektedir.
Temmuz ayı için açıklanan kira artış oranının mevcut kira artışında üst sınır teşkil ettiğini vurgulayan YT Hukuk Bürosu'nun Kurucu Ortağı Av. Mert Yalçın, yasal olarak belirlenen artış oranının üzerinde bir talep edilmesinin hukuken mümkün olmadığını ifade etti.

KİRACININ İSPAT YÜKÜ YOK
Kira borcu, bir para borcu olarak değerlendirildiği için talep ve ispat hakkının kiracıda olduğunu belirten Yalçın, kiracının talep edilen aşırı kira artışını ödememe hakkı bulunduğunu, bu konuyu ispat etmekle yükümlü olmadığını vurguladı.

AZAMİ KİRA ARTIRIŞ ORANI YÜZDE 43,23
Uzman avukat, kiracının konut ve iş yerleri için belirlenen azami kira artış oranı olan yüzde 43,23 ile ödeme yapmasının yasal olarak yeterli olduğunu aktardı.

EV SAHİBİ DAVALARA NE OLUR?
Ev sahibi, beklediği yüksek kira artışını elde edemediği taktirde hukuki bir üstünlüğe sahip olmadığını belirten Yalçın, dava açıldığında ev sahibinin bu talebini ispat etme yükümlülüğünün olmayacağını, mahkemenin kira artışlarını TÜFE oranları doğrultusunda değerlendirdiğini ifade etti.

KİRACININ HANGİ HALLERDE EVDEN ÇIKARILMASI MÜMKÜN?
Kiracı, kira bedelini belirtilen zamanlarda ödemediğinde ve ev sahibinin elinde iki geçerli ihtar bulunduğunda; kiracının boşaltması gereken bir taahhütnamesi varsa ve bu süre sona erdiyse; ev sahibi ya da birinci derece akrabası evi kullanma amacıyla taşınacaksa ve bunu ispatlayabiliyorsa; mahkeme kararının bulunduğu hallerde ev sahibi kiracısını evden çıkarma hakkına sahip olabilir.