Kapora İşlemlerinde Artan Dolandırıcılıklara Dikkat! Yeni Yöntemler Ortaya Çıktı
Dolandırıcılar, internet aracılığıyla düşük fiyatlı konut ve iş yeri ilanlarıyla insanları tuzağa düşürüp "Kaparonuz gitti" diyerek mağdur ediyor. Uzmanlar, dolandırıcıların kendilerini geliştirdiğini ve yasal boşluklardan faydalandığını vurguluyor. Mağduriyet yaşamamak için tüm belgelerin dikkatle incelenmesi ve kaporanın asla evi ya da iş yerini görmeden verilmemesi öneriliyor.

İnternet aracılığıyla yapılan dolandırıcılık faaliyetleri, her geçen gün artış gösteriyor. Alışveriş platformları vasıtasıyla vatandaşları hedef alan dolandırıcılar, ‘ucuz daire ve iş yeri’ ilanlarıyla kullanıcıların dikkatini çekiyor. ‘Acil satılık, sahibi paraya sıkıştı’ gibi başlıklara sahip ilanlarla dolandırıcılar, potansiyel mağdurları tuzağına düşürmeye çalışıyor. Kurbanlarına öncelikle güven verdikten sonra, ‘Bu ilanı sizler için ayırdık, kaparo gönderin’ diyerek dolandırıcılığı gerçekleştiriyorlar.

UCUZ İLANLARLA DOLANDIRIYORLAR
Dolandırıcıların daha sofistike hale geldiklerini ve hukuki boşlukları kullanarak kendilerini geliştirdiklerini ifade eden Avukat Asiye Tuğçe Çakır, "Şu an dolandırıcılık davalarında en sık karşılaşılan sorun, savcıların KYOK (kovuşturmaya yer olmadığına dair karar) vererek dosyaları kapatması. Bu durumda, dolandırıcılık suçu olduğu kabul edilmiyor veya mesele bir alacak konusu olarak görülüyor. Dolandırıcılar, mülk sahipleri gibi davranarak, 2+1, 3+1 lüks iş yerleri ve daireler ilan ediyor. Fiyatlarının ucuz olduğuna dair bahaneler öne sürerek 'Acil paraya ihtiyacım var' bahanesiyle sizi ofislerine davet ediyorlar.

Ofislerinde, eğer bu oltalamaya düşerseniz, mülkü bir an önce almak istediğiniz için acele ediyorsunuz. İskan ve gerekli belgelerin tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol etmek yerine işlemleri hızla ilerletmek istiyorsunuz. Ancak, dolandırıcılar size şu şekilde hitap ediyor: ‘Kaparo almadan hiçbir işlem gerçekleştiremeyiz.’ Siz de aceleyle kaparo ödemek zorunda kalıyorsunuz. Daha sonra mülkü görmek için gittiğinizde, iş yerinin veya evin aslında mevcut durumda olmadığını fark ettiğinizde size söyleyecekleri şudur: 'Kaparo yönetimi ile çalıştığımızı daha önce söyledik. Önceden gidip kontrol edebilirdiniz ama siz bura için kaparo ödeyip bizden aldığınız sözel güvence gereği, kaparonuz maalesef iade edilemez.' Böylece dosya dolandırıcılıktan çıkarılarak hukuki bir meseleye dönüşüyor. Bu durumda mağdurlar, şikâyetlerini ceza dosyalarıyla değil, hukuk dosyalarıyla çözmeye çalışıyorlar," dedi.

SÖZLEŞME YETERSİZ KALIYOR
Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan avukat Çakır, "Hukuk dosyasında biz avukatlar ya da vatandaş olarak elimizden geleni yapsak bile sonuç hüsran oluyor. Dolandırıcıyı ya da borçlu durumundaki kişiyi mahkemede karşımıza aldığımızda dahi, davayı kazansak bile eğer bu kişinin malı, mülkü, maaşı yoksa, ondan hiçbir şey alamıyorsunuz. Bu nedenle sadece bu konuda değil, herhangi bir ticari işlemde sözleşme ile kendinizi koruma altına almanız yeterli değil. Zaman zaman gizli aleyhte maddeler içeren sözleşmelerle de karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle yalnızca sözleşmelere güvenmek yerine, karşı tarafın maddi durumu, üzerindeki mülk durumu ve sabit bir geliri olup olmadığını da göz önünde bulundurmalısınız. Bu şekilde hukuki bir ihtilaf halinde, kazandığınız zaman en azından maddi bir kazanım elde edebilirsiniz," ifadelerini kullandı.

"KAPAROYU ASLA EMLAKI GÖRMEDEN VERMEYİN"
Dolandırıcıların bahanelerine karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Çakır, "Şu anda sıkça ‘sarı renkli ilan siteleri’ olarak anılan platformlarda, 2+1, 3+1 ilanların fiyatları, örneğin yarı fiyatına sunulabiliyor. Bu ilanlar ön planda tutularak sitenin belirli bir ücretle öne çıkarılmaktadır. Bu durumda, 2+1, 3+1 lüks dairenin fiyatının bu kadar uygun olmasının nedeni sorulduğunda genellikle 'Mülk sahibinin acil paraya ihtiyacı var' yalanıyla karşılaşacaksınız. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için ev alma ya da tapu işlemi yapacak olan kişilere şunu öneriyoruz: Alacağınız yeri görmeden, emlakçıyla yaptığınız sözleşmedeki adresle gösterilen yerin aynı olduğunu kontrol edin. Kaparo ödemeden önce mutlaka evi veya iş yerini görün," şeklinde uyarıda bulundu.