Fay Hattı Haritası ile Evimin Deprem Riski Ne? MTA'dan Güvenli Bölge Rehberi!
Bursa, ardışık depremlerle sarsıldı. Gemlik'te 1 Temmuz'da 3,9 ve 4,2 büyüklüğünde depremler yaşanırken, bugün de 4,2 büyüklüğünde bir sarsıntı hissedildi. Çevre şehirlerdeki bölge sakinleri için endişe yaratan bu durum, depremin varlığını yeniden gündeme getirdi. Bu nedenle güncel fay hattı haritası ve riskli bölgelerin yeniden incelenmesi kaçınılmaz oldu. Peki, yaşadığınız bölge depreme karşı ne kadar güvenli? Detayları keşfedin...

Bursa'nın Gemlik bölgesinde, 13.57'de meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremin detayları ortaya çıktı. AFAD'ın açıklamasına göre, bu sarsıntı yerin 12,91 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Deprem, çevre illerden de hissedildi. Bursa Valiliği, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığını bildirdi. Bu olayın ardından, fay hattı haritası ve depreme karşı risk taşıyan bölgeler yeniden incelenmeye başlandı. İşte 2025 yılına ait fay hattı haritası ve AFAD'ın deprem riski haritası...

MTA DİRİ FAY HARİTASI 2025: HANGİ İLLER FAY HATTI ÜZERİNDE?
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Diri Fay Hatları ve çevrimiçi yer bilimleri portalı sayesinde Türkiye'nin tektonik hareketlerini ve güncel durumu halkla paylaşıyor.
Diri faylarla ilgili bütün veriler, dijital ortama aktarılıyor ve bu kapsamda yeni görseller ve belgeler üretiliyor. Ülke genelinde deprem araştırmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile üniversiteler, bu harita verilerini kullanarak kapsamlı çalışmalar yürütüyor.
MTA DEPREM RİSK HARİTASI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ
FAY HATLARINI HARİTA ÜZERİNDE GÖRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

EVİM DEPREM AÇISINDAN RİSK ALTINDA MI?
AFAD'ın deprem riski haritası sayesinde yaşadığınız yerin depremsellik durumunu kontrol edebilirsiniz.
AFAD HARİTASI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE BİRİNCİ DERECE RİSK ALTINDAKİ BÖLGELER
Bu kategoriye giren iller arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt yer alıyor.

YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE İKİNCİ DERECE RİSK ALTINDAGİ BÖLGELER
Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum bu listeye dahildir.

TÜRKİYE MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE ÜÇÜNCÜ DERECE RİSK ALTINDAKİ BÖLGELER
Bu grupta yer alan iller arasında Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir bulunmaktadır.

İSTANBUL VE ANKARA'DA DİRİ FAY BULUNMUYOR
MTA'nın diri fay hatları haritası incelendiğinde, en uzun diri fayların Kuzey Anadolu hattında yer aldığı ortaya çıkıyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay yokken, bu şehirlere yakın yerlerde bulunan fay hatları da potansiyel risk oluşturuyor.

MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Deprem riskinin en az olduğu iller, Türkiye Deprem Haritası'na göre dördüncü ve beşinci derecede yer alan bölgeleri içeriyor. Bu bölgeler arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman öne çıkıyor.