Don Vuran Çiftçiye Üzücü Darbe! İşte Güncel Alım Fiyatları ve Etkileri

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ve Çay ilçelerinde Türkiye'nin en lezzetli vişneleri için sezon, adeta başlamadan sona erdi. Meyve suyu ve reçel üreticileri alım fiyatlarını düşürdü.

Don Vuran Çiftçiye Üzücü Darbe! İşte Güncel Alım Fiyatları ve Etkileri

Nisan ayında meydana gelen zirai don olayı, birçok meyve türünde olduğu gibi vişne üretiminde de büyük verim kayıplarına neden oldu. Özellikle vişne yetiştiriciliği yapılan bölgelerde, bu olumsuz hava koşulunun etkisiyle zararlar yüzde 90 seviyelerine ulaştı. Bu durum, rekoltenin beklenenden çok daha az olacağını gösteriyor. Sultandağı ve Çay ilçelerinde yıllık yaklaşık 20 bin ton vişne üretimi yapılmasına rağmen, bu yıl yalnızca 1-2 bin ton rekolte tahmin ediliyor.

KİLO FİYATI 155 TL'DEN 125 TL'YE DÜŞTÜ

Bu yıl vişne sezonu beklenenden erken başladı ve üreticiler, kısa bir dönem boyunca tüccara kilosunu 155 liradan satış yaptı. Tüccarlar, satın aldıkları meyveleri meyve suyu ve reçel üreten fabrikalara yönlendirdi. Ancak, elde edilen vişnelerin düşük kalitesi nedeniyle kilo fiyatı aniden 30 lira düşerek 125 liraya geriledi ve sezon neredeyse başlamadan sona erdi.

"EN AZINDAN BAHÇENİN SU PARASINI KAZANDIK"

Çiftçi Etem Çavdar, ağaçlardan topladıkları vişnelerin dalında 155 liradan satıldığını aktararak, "Zirai don ürünleri çok etkiledi. Ağaçlardaki vişneyi bulmaya çalışıyoruz, dalların ve yaprakların arasında kaybolmuş. Sabah saatlerinden öğleye kadar 4-5 kasa vişne topluyoruz. Ancak toplamda 60-70 kilogram bir ürün elde edebiliyoruz. Bu yıl durum böyle oldu; en azından bahçenin sulama masrafını çıkardık" şeklinde konuştu.

"FİRMALAR BEKLEDİĞİ ÜRÜNÜ BULAMADI"

Sultandağı'nın Yeşilçiftlik beldesinde dedesiyle birlikte ürün toplayan tüccar Mehmet Burhan, meyve suyu ve reçel için gerekli kalitede ürün sağlanamadığını ve bu nedenle fiyatların düştüğünü ifade etti. Zirai donun hem ürün verimini hem de ciddi bir kalite kaybını tetiklediğini dile getiren Burhan, "Aşırı sıcaklar da durumu olumsuz etkiledi, vişneler kurudu. Firmalar bekledikleri kalitede ürün bulamayınca yüksek fiyat ödemek istemediler. Kilo fiyatı 155 liradan 125 liraya düştü. Haliyle elde edilen ürün de fazlasıyla az; mevcut olanları ise sadece şoklama yapan firmalar alıyor. Kış aylarında pastacılığa ve gıda sanayine dondurmak için satılacak" dedi.