Dış Ticaret Açığı Rekor Kırdı! Bakanlık Verilerine Göre 89,2 Milyar Dolar
Haziran 2025'te dış ticaret açığı, geçen yıla kıyasla yüzde 38,8 artışla 8,2 milyar dolara ulaştı. Tüketim malları ithalatı ise yüzde 32,5 yükseldi. İhracat, ithalatı karşılama oranıysa yüzde 71,5’e düştü. Ocak-Haziran dönemindeki toplam dış ticaret açığı ise 49,4 milyar dolara çıktı. Temmuz 2024-Haziran 2025 döneminde yıllık dış ticaret açığı 89,2 milyar dolar olarak belirlendi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Haziran 2025 dış ticaret rakamları, ihracat artış gösterse de ithalattaki yükselişin daha hızlı ilerlemesi nedeniyle ticaret açığının genişlediğini ortaya koydu. Haziran ayında ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 20 milyar 537 milyon dolara ulaştı. Ancak ithalat, yüzde 15,3'lük bir artışla 28 milyar 708 milyon dolara yükseldi. Sonuç olarak, dış ticaret açığı 8 milyar 172 milyon dolara çıkarak dikkat çekti.
Ocak-Haziran dönemini incelediğimizde ise toplam ihracat yüzde 4,1 artışla 131,4 milyar dolara, ithalat ise yüzde 7,2’lik bir artışla 180,9 milyar dolara erişti. Altı aylık dış ticaret açığı ise 49,4 milyar dolara yükseldi.
KARŞILAMA ORANI DÜŞÜŞ GÖSTERDİ
İhracatın ithalatı karşılama oranı Haziran ayında yüzde 71,5 seviyesine geriledi. Bu oran, geçen yılın aynı döneminde yüzde 76,4 iken, enerji ve altın dışındaki değerlendirmelerde karşılama oranı yüzde 84,1’e düşerek yılın ilk altı ayında ihracatın ithalatı dengelemede yetersiz kaldığını gösterdi.
TÜKETİM MALLARI İTHALATINDA ÖNEMLİ ARTIŞ
Haziran ayında tüketim malları ithalatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 32,5 oranında arttı. Bu durum, ithalatın büyük bir kısmının üretim yerine tüketim odaklı olduğuna işaret ediyor. Hammadde ithalatı, 19,4 milyar dolarla toplam ithalatın en büyük kalemini oluşturdu.
İhracatın yüzde 94,8'i imalat sanayi kaynaklı gerçekleşirken, tarım, ormancılık ve balıkçılık ile madencilik sektörlerinin katkısı sınırlı kaldı. Bu durum, ihracatın yapısında çeşitliliğin düşük olduğunu göstermekte. İthalatta ise benzer bir durumda imalat sanayi ürünleri, yüzde 83,5 pay ile öne çıkmakta.
Haziran ayında Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği bölge, 9,4 milyar dolarla Avrupa Birliği ülkeleri oldu. İthalat açısından da AB ülkeleri 9,5 milyar dolarla birinci sırada yer aldı. Aynı zamanda Çin ve Rusya, Türkiye'nin ithalatında önemli bir paya sahip olmaya devam etti.