BYD Elektrikli Araçlar ile Çevrecilerin Dikkatini Çekiyor! Şüphelerin Nedeni Nedir?

Büyük batarya üreticileri, BYD ve EVE Energy, temiz enerjiye geçişte ve emisyonların azaltılmasında yetersiz kalıyor. 10 üreticiden 7’sinin bu konuda net hedefleri yok; Çin ve Polonya’daki fabrikalar ise hala fosil yakıtlara bağımlı.

BYD Elektrikli Araçlar ile Çevrecilerin Dikkatini Çekiyor! Şüphelerin Nedeni Nedir?

Çevre koruma örgütlerinden olan Greenpeace, BYD ve EVE Energy gibi elektrikli araç bataryası tedarikçilerinin, üretim süreçlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapma ve tedarik zincirlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltma yönündeki çabalarını artırmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Kâr amacı gütmeyen bu kuruluşun sektör üzerindeki emisyonlara dair gerçekleştirdiği inceleme, 10 büyük lityum-iyon pil üreticisinden yedisinin iki önemli alandan en az birinde belirli hedeflere ulaşma konusunda net bir planı olmadığını ortaya koydu.

Greenpeace Doğu Asya kampanya yöneticisi Erin Choi, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Elektriğin kullanımı ve ham maddelerin temini, pil üretiminin emisyonlarının en büyük nedenleridir. Taahhüt eksikliği, öncü batarya üreticilerinin sürdürülebilirlik konularında ne kadar ciddi olduklarını sorgulattırıyor." şeklinde konuştu.

BloombergNEF'in verilerine göre, bataryaların araçlara entegre edilmesi ve elektrik şebekelerine destek verilmesi, küresel net sıfır hedeflerine ulaşmak adına kritik öneme sahip olan ulaştırma ve enerji sektörlerinde emisyonların azaltılmasına yardımcı oluyor. Ancak teknoloji üreticileri, kendi alanlarındaki iklim etkileri üzerinde sınırlayıcı önlemler alma baskısı altında kalmaya devam ediyor.

FOSİL YAKIT BİRLİĞİ

Rapor, önemli pek çok tedarikçinin Çin ve Polonya gibi ülkelerde batarya üretim tesislerine sahip olduğunu ve bu tesislerin enerji sistemlerinin büyük oranda kirletici fosil yakıtlara bağımlılığını sürdürdüğünü gösteriyor. Greenpeace, "Yenilenebilir enerji sağlamak, batarya üreticilerinin üretim süreçlerini kirli enerji şebekelerinden ayırmaları için en etkili yöntemdir." açıklamasını yaptı.

Contemporary Amperex Technology (CATL) gibi dünyada en büyük batarya üreticisi olan firmalar ile Tesla, Volkswagen AG ve Ford Motor Co. gibi müşterilere hizmet veren şirketler, Greenpeace'e göre daha güçlü iklim politikaları benimseyen üreticiler arasında öne çıkıyor.

Söz konusu şirket, daha önce batarya üretim tesislerindeki doğrudan emisyonların geçen yılın 2023 yılına göre yaklaşık yüzde 5 oranında arttığını ve üretim düzeyinin neredeyse üçte bir oranında yükseldiğini aktarmıştı. CATL’nin kurucusu ve başkanı Robin Zeng, Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada emisyonları azaltma yönünde çalışan tedarikçilere özel teşvikler sağladıklarını belirtmişti.