Ankara'da Avrupa Hareketlilik Haftası Heyecanı! İşte Lansmanın Detayları

Avrupa Hareketlilik Haftası 2025 Lansmanı, Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) 2018'den bu yana yürüttüğü ulusal koordinasyon ile Ankara'nın Kuğulu Park'ında yapıldı.

Ankara'da Avrupa Hareketlilik Haftası Heyecanı! İşte Lansmanın Detayları

Avrupa Hareketlilik Haftası’nın (AHH) tanıtımı, “Herkes için hareketlilik” teması etrafında Ankara'da gerçekleştirildi. Tören kapsamında TBB Başkan Vekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski kürsüye gelerek konuşmalar yaptı.

Lansman etkinliğine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner ve Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikcioğlu’nun yanı sıra TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız ve çok sayıda Ankaralı katılım gösterdi.

Karalar: “Ulaşım haklarının adil ve kapsayıcı bir şekilde sağlandığına dikkat etmeliyiz”

Avrupa'da birçok kişinin ulaşım yoksulluğu sorunu yaşadığına dikkat çeken Zeydan Karalar, “Hiç kimseyi geride bırakmayan bir belediyecilik anlayışıyla, ülkemizde ulaşım yoksulluğu çeken vatandaşlarımıza ulaşmalı ve bütün bireylerin ulaşım haklarının adil, güvenli ve kapsayıcı bir şekilde sağlandığından emin olmalıyız.” dedi.

Karalar, Dört Ana İlkeyi Paylaştı

Bu yılki Avrupa Hareketlilik Haftası için dört temel ilkenin öncelikli olduğunu belirten Karalar, bu ilkeleri şu şekilde sıraladı:

• Evrensel tasarım: Herkesin ulaşım hizmetlerinden eşit şekilde faydalanabilmesi için duraklar ve taşıtlar engelsiz hale getirilmeli, dijital uygulamalar tüm kullanıcılar için erişilebilir olmalıdır.

• Farklı seçenekler ve güvenilirlik: Ulaşımda tek bir tipe dayalı sistemler yerine entegre ve çeşitli ulaşım yöntemleri benimsenmelidir. Bisiklet ve yaya yollarının güvenliği de bu yaklaşımın önemli bir bileşenidir.

• Toplum odaklı katılımcılık: Ulaşımla ilgili tüm kararlara vatandaşlar ile STK’ların aktif katılımı sağlanmalı ve kapsayıcı bir yönetim anlayışı benimsenmelidir.

• Coğrafi koordinasyon: Ulaşım sadece şehir merkezlerinde değil, ilçe ve civar bölgelerde de kolay hale getirilmelidir.

Karalar: “Ulaşım Sosyal Kapsayıcılık ve Yaşam Kalitesi İle Yakından İlgili”

Belirtilen hedeflere ulaşmak için birlikte hareket etmenin zorunlu olduğuna değinen Karalar, kentsel hareketliliğin yalnızca ulaşım ile değil, sosyal kapsayıcılık, ekonomik gelişim, çevresel bilinç ve yaşam kalitesiyle de yakından ilişkili olduğunu ifade etti. Yerel yönetimlerin; bireylerin işe, eğitime, sağlık hizmetlerine ve toplumsal etkinliklere güvenli erişimini sağlamadan yaşam standartlarını yükseltmekle yükümlü olduğunu vurgulayan Karalar, medyanın bu süreçte farkındalık oluşturma noktasında önemini de dile getirdi.

Sürdürülebilir ve kapsayıcı ulaşımın kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve medya aracılığıyla gerçekleştirilebileceğini belirten Karalar, “Bugün atılan her adım, gelecekte yaşam kalitesine katkıda bulunacaktır.” şeklinde konuştu.

Karalar: “Dayanışma ve İşbirliği ile Daha Yaşanabilir Şehirler İnşa Edeceğiz”

Gündelik hayatta toplu taşıma, yaya ve bisiklet kullanımının önemli değişimler yaratacağını aktaran Karalar, TBB’nin yerel idarelerin ulaşım altyapılarını güçlendirme çabalarına destek vermeye hazır olduğunu belirterek, “İşbirliği, dayanışma ve ortak akılla daha yaşanabilir şehirler inşa edeceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Ossowski: “Şehirler Paylaşılmalı”

Değişimin kolay olmadığını belirten Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ossowski, “Değişim zaman alır. Ancak bu kaçınılmaz bir ihtiyaçtır ve sorularla başlamalıdır: 'Şehirler kime ait?'. Sokakların herkes tarafından kullanılabilir olduğu bir ortam yaratmalıyız. Ancak halen özel araçlar bu alanın büyük bir kısmını kapsıyor. Kamuya ait alanların yeniden düşünülmesinin ve halk için bu alanların geri kazanımının zamanı geldi.” dedi.

Paydaş kurumlarla iş birliklerine vurgu yapan Ossowski, 130 şehirde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planları (SUMP) üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bu dönüşümde birçok ortakla birlikte ilerlemekten gurur duyuyorum. Şu anda 130 şehir, SUMP oluşturma sürecinde. Bu planlar yalnızca politik belgeler değil, aynı zamanda daha yaşanabilir, güvenli ve temiz şehirler için yaşayan stratejilerdir.” açıklamasında bulundu.

Ossowski: “Hava Kirliliği Yılda 400 Bin Can Alıyor”

Şehirlerden örnekler verirken Ossowski, “Hava kirliliği hala Avrupa’da her yıl yaklaşık 400 bin erken ölüme sebep olmaktadır. Bu etkinlikler aracılığıyla belediyeler hava kirliliğini izleyebilir, azaltabilir ve vatandaşlara temiz hava sağlama hakkını iade edebilir. “Herkes için hareketlilik” aynı zamanda güvenli bir ortamda seyahat etmek demektir. Çocuklar okula yürüyerek gidebilmeli, kadınlar gece otobüse binerken kendilerini güvende hissedebilmelidir, engelli bireyler şehir içinde herhangi bir stres yaşamadan dolaşabilmelidir.” şeklinde konuştu.

İnteraktif Bilgi Yarışması İlgiyle Karşılandı

Sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusuna dikkat çekmeyi hedefleyen etkinlikte ödüllü interaktif bir bilgi yarışması düzenlendi. Yarışma sonrasında kazananlara ödüllerini, TBB Başkan Vekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski takdim etti.

Etkinlik Bisiklet Konvoyu İle Tamamlandı

Aile fotoğrafı çekimi ve bando gösterisinin ardından, etkinlik TBB heyetinin Kuğulu Park’tan Birlik ana hizmet binasına bisiklet konvoyu ve yürüyüş ile son buldu.

Avrupa Hareketlilik Haftası Nedir?

Avrupa Hareketlilik Haftası, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında şehirleri ve belediyeleri sürdürülebilir ulaşım önlemleri almaya teşvik eden, tüm dünyada kutlanan bir Avrupa Komisyonu girişimidir.

Bu hafta boyunca, belediyelerin ulaşım planlaması ve toplu taşıma sistemlerinin iyileştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması ve vatandaşların bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım yollarını tercih etmelerinin sağlanması hedeflenmektedir.

2002 yılında ilk defa kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası'nın etkisi, Avrupa genelinde ve tüm dünyada giderek büyümektedir. Hafta kapsamındaki belediyeler; hareketlilik yönetimi, erişilebilirlik, yeni veya iyileştirilmiş bisiklet altyapı projelerine odaklanmakta ve “Arabasız Gün (Car-Free Day)” etkinlikleri düzenlemektedir.