15 Temmuz'un Önemi Nedir? Bu Özel Günün Anlamı ve Tarihçesi!

15 Temmuz'un anlamı ve önemi, yeni bir günün başlangıcıyla tekrar gündeme geldi. 251 vatandaşımızın şehit olduğu darbe girişiminin 9. yılı anılıyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, "Zaferin Adı Türkiye" temasıyla yurt içi ve yurt dışında anma etkinlikleri düzenleyecek. 15 Temmuz neyi simgeliyor? İşte detaylar...

15 Temmuz'un Önemi Nedir? Bu Özel Günün Anlamı ve Tarihçesi!

Darbe girişimine karşı verilen mücadelenin 9. yılı dolayısıyla, ülke genelinde şehitler anılacak. Türkiye’nin dört bir yanındaki meydanlarda toplanan halkın direnişiyle bertaraf edilen 15 Temmuz darbe teşebbüsü, demokrasi tarihindeki kesintiyi önlemiş oldu. Peki, "15 Temmuz tam olarak nedir? 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün anlamı ve önemi nedir?" İşte detaylar...

15 TEMMUZ’DAKİ OLAYLAR

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Türkiye genelinde darbe planlarına hazırlanan hem asker hem de sivil unsurlar, harekete geçebilmek için 16 Temmuz saat 03.00'ı beklemeye karar verdi. Ancak bu ihanet planına saatler kala bir helikopter pilotu binbaşı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı’na giderek, FETÖ üyelerinin Müsteşar Hakan Fidan'ı rehin almayı amaçladığını bildirdi.

Fidan, bu kritik bilgiyi dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’e iletti. Ardından, detayları aktarması için bir yardımcısını Genelkurmay Başkanlığı’na göndermesini sağladı. Orgeneral Güler, MİT yetkilisiyle görüşmesinin ardından, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a bilgilendirme yaptı. Bunun akabinde Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri Harekat Merkezi’ne, havadaki araçların üslerine dönmesini ve hava sahasının uçuşa kapatılmasını emretti.

Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı’ndan zırhlı araçların birlik dışına çıkarılmaması için dönemin 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Gürak'ı görevlendiren Akar, helikopter uçuşlarına karşı önlem almak üzere de Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ı Kara Havacılık Komutanlığı’na gönderdi.

Bu sırada, Orgeneral Güler'in eski Özel Kalem Müdürü Kurmay Yarbay Bünyamin Tuner, darbe girişimini organize edenlerden Eski Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç'e, MİT Müsteşarı Fidan'ın Akar ile bir görüşme gerçekleştirdiğini iletti.

Akar ve Fidan'ın görüşmesine dair bilgiler ile Çolak'ın Kara Havacılık Komutanlığı’na gidişi, darbe girişimcileri arasında moral bozukluğuna neden oldu. Bu durum üzerine Akıncı Üssü'nde darbeyi organize edecek Adil Öksüz ve diğer sivil imamların onayıyla, 16 Temmuz 03.00'te başlaması planlanan darbe girişimi, 15 Temmuz saat 20.30’a alındı.

Darbe girişimi için talimat verilir verilmez, Akıncı Üssü’nde toplanan Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan (ÖKK) seçilmiş 33 bordo bereli, Genelkurmay Başkanlığı'na hareket etti.

HELİKOPTERDEN ATEŞ AÇILDI

Jandarma Genel Komutanlığı Karargahı önünde darbecileri protesto eden vatandaşlara, helikopterden açılan ateş sonucunda 9 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.

Darbeci pilotlar Mehmet Yurdakul ve İlhami Aygül, saat 00.56'da Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne hava saldırısı düzenledi.

Bundan yaklaşık 10 dakika sonra, eski pilot Mustafa Özkan burayı ikinci kez bombaladı. Bu saldırıda 2 kişi yaşamını yitirirken, 39 kişi yaralandı.

HALİSDEMİR'İN ŞEHİTLİĞİ

Diyarbakır'dan bir tabur bordo bereli askerle havalanan darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'nin uçağı, saat 01.13'te Etimesgut Havalimanı'na iniş yaptı.

Dönemin Özel Kuvvet Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, telefonla eriştiği astsubay Ömer Halisdemir’den, Terzi'yi etkisiz hale getirmesini istedi.

Komutasındaki birlikle Etimesgut Özel Hava Alay Komutanlığı'na ulaşan Terzi, saat 02.14’te ÖKK'nın komutasını almak için helikopterle Gölbaşı'ndaki karargaha gitmek üzere hareket etti.

Karargahın giriş kapısına kadar gelen Terzi, kahraman Astsubay Ömer Halisdemir tarafından vurularak etkisiz hale getirildi.

Halisdemir, Terzi ve Diyarbakır'dan gelen askerlerin açtığı ateş sonucu şehit oldu.

MECLİS'E YAPILAN SALDIRI

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nın önünde darbe girişimini protesto eden vatandaşlardan 36’sı şehit düştü. Şehitlerin bazıları darbeciler tarafından dışarı sürüklendi.

Vatandaşların direncini kırmak için her türlü saldırıyı gerçekleştiren darbeciler, Meclis'i hedef almayı da planladı. Eski pilotlar Hasan Hüsnü Balıkçı ve Uğur Uzunoğlu, F-16 uçaklarıyla Meclis'e bombalar attı; bu saldırıda 32 kişi yaralandı.

Vatandaşlar tarafından saat 03.00'te işgalden kurtarılan TRT, normal yayınına dönerken, darbeciler polise teslim oldu.

Darbeci pilot Hüseyin Türk, televizyon yayınlarını kesmek amacıyla saat 03.14-03.19'da TÜRKSAT tesislerine dört bomba attı.

ERDOĞAN İSTANBUL'DA

Darbecilerin İstanbul Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesi'ni işgal etmesi sonrası, polis özel harekât ekipleri tarafından etkisiz hale getirilmeleri ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan ATA uçağı piste indi. Erdoğan, havalimanında binlerce vatandaş tarafından karşılandı.

İstanbul'da yaşanan gelişmelerin ardından, TBMM bir kez daha darbecilerin saldırısına maruz kaldı.

Eski pilot yüzbaşı Hüseyin Türk, saat 03.24 ve 03.25'te F-16 ile TBMM'yi bir kez daha bombaladı.

Sokaklarda halkın ve kışlalarda vatansever askerlerin darbecilere karşı mücadelesi sürerken, saat 04.00'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "FETÖ ile irtibatlı yargı görevlileri", "sözde Yurtta Sulh Konseyi üyeleri" ve "darbe teşebbüsüne katılanlar" hakkında açıklama yaptı.

KÜLLİYE'YE BOMBALI SALDIRI

Saat 06.19'da eski pilot üsteğmen Müslim Macit, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kavşağı'na iki bomba attı. Saldırıda 15 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

Jandarma Genel Komutanlığı'nda alıkonulan TEM Daire Başkanı Turgut Aslan ve koruması Hasan Gülhan, elleri ve gözleri bağlı bir şekilde bina dışına çıkarılarak, darbeci Albay Erkan Öktem tarafından başlarından vuruldu. Aslan ağır yaralanırken, Gülhan hayatını kaybetti.

Başbakan Yıldırım, Korgeneral Ziya Kemal Kadıoğlu'na darbecilerin kontrolündeki uçakları düşürme yetkisi verdi.

DARBECİLER TESLİM OLDU

Darbe girişiminin başarısız olduğunu anlayan İstanbul Boğaziçi Köprüsü'ndeki darbeciler, teslim oldular.

Saat 08.26'da darbecilerin ellerinde tutulan Genelkurmay Başkanı Akar, Akıncı Üssü'nden helikopterle Çankaya Köşkü'ne götürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın talimatıyla uçakların kalkışlarını engellemek amacıyla Akıncı Üssü'nün ana pisti vuruldu.

Saat 12.57'de Başbakan Yıldırım, Bakan Işık ve Genelkurmay Başkanı Akar ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında darbe teşebbüsünün kaldırıldığını açıkladı.

251 ŞEHİT

O kahredici gece boyunca, yaklaşık 9 bin askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74’ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı kaydedildi. O karanlık gecede Türkiye’nin aydınlığa çıkması için mücadele eden sivil, polis ve askerlerden 150’si Ankara’da, 99’u İstanbul’da, 2’si Muğla’da şehit oldu.

TÜRKİYE AŞKINA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etrafında Türkiye genelinde ve yurtdışında gerçekleştirilecek etkinliklerin teması “Türkiye Aşkına” olarak belirlendi.